Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafBirbirinden güzel fotoğraflarla toplumdan uzak kabilelerdeki cinsiyet eşitliği

Birbirinden güzel fotoğraflarla toplumdan uzak kabilelerdeki cinsiyet eşitliği

-

Batı medeniyetinin ataerkil yapısına bir alternatif arayan Fransız fotoğrafçı Pierre de Vallombreuse, Güneydoğu Asya’nın yerli kabililerindeki cinsiyet eşitliği görüntülerini inanılmaz fotoğraflarla yansıtıyor.

Seyahati sırasında teknoloji ve küreselleşmenin henüz ulaşmadığı izole komünler ile etkileşime geçen De Vallombreuse’nin Souveraines serisi, bu kabilelerin ilerici geleneklerini gözler önüne seriyor.

Anaerkil 6

My Modern Met isimli internet sitesine konuşan De Valloumbreuse, “Güneydoğu Asya’daki kültürlerin çoğu tahakküm yerine eşitlik üzerine inşa edilmiş” diyor. Sanatçı, fotoğraf projesi için yönetim ve dinsellik konusunda kadının daha etkili olduğu dört topluluk seçmiş. 

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki anaerkil ve anayersel* topluluk Khasiler, Filipinler’deki hiyerarşinin bulunmadığı komün Palawanlar, Çin’deki anaerkil topluluk Mosuolar ve evler yerine yüzen gemilerde yaşayan Badjaolar. 

Galerie Argentic sergisinde sergilenen fotoğraf serisi, serginin internet sitesinde şu sözlerle tanıtılıyor: “Eşitlik, cinsiyetler arasında karşılıklı saygı, herkese özgürlük; bazı geleneksel toplumlar, kadına, sosyal ve dinsel alanda daha çok rol veriyor. Bu insanlar arasında kadın, yetenekleri ve eşsizliği ile yer alıyor ve kendi kaderinin efendisi konumunda.”

De Vallombreuse’nin etkileyici fotoğraf serisini 21 Kasım’a kadar Fransa’daki Galerie Argentic sergisinde ziyaret edebilirsiniz.

Badjaolar, Malezya

Anaerkil 8Anaerkil2Anaerkil1 Anaerkil3Anaerkil7Anaerkil9Anaerkil5Anaerkil4

Palawanlar, Filipinler

Anaerkil18Anaerkil17Anaerkil20Anaerkil21

Khasiler, Hindistan

Anaerkil22Anaerkil23Anaerkil24

Mosuolar, Çin

Anaerkil26Anaerkil25

Anayersel: Evli çiftlerin, kadının annesinin evinde veya yakınlarında ikamet ettiği bir akrabalık sistemi. 

Hazırlayan :Burak Avşar

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol