Marketlerde satılan ürünlerin yüzde 80’i zehirli madde içeriğine sahip paketleme süreçlerinden geçiyor. Araştırmalara göre, Amerika’da günlük kişi başı yaklaşık 1,5 kilo atık üretildiği görüldü. Bu büyük probleme en akıllıca çözüm ne olabilir peki?
Atık üretmeyen maddelerin kullanımı ile sıfır atık marketlerin oluşturulması bu probleme bir çözüm olarak düşünülüyor.
Markete gelmeden önce besin paketleme atıklarını azaltmak büyük bir kazanımdır ve bunu Almanya’nın yeni süpermarketi Original Unverpackt başarmış gözüküyor. Market aynı zamanda tüketicilerini sıfır atık alanında cesaretlendiriyor. Zehirli atık içeren market arabaları yerine tekrar kullanılabilen sepetleri kullanıma sunuyor.
Market içinde tek kullanımlık kutu, çanta, kavanoz ya da diğer saklama ürünleri kesinlikle satılmıyor. Ayrıca market içinde raf sistemi ambalajsız kutulardan sağlanıyor. Ürünler plastik paketler ya da ürünleri sıkıştıran diğer paketleme seçenekleri olmadan sergileniyor. Tekrar doldurulabilen su şişeleri için market içinde meşrubat istasyonları bulunuyor.
Bu parlak fikir, sosyal etki yaratan iki girişimci Alman Sara Wolf ve Milena Glimbovski’ye ait. Aldıkları ürünler kadar paketlemeye bağlı gereksiz atık üretimini azaltmak konusunda da tüketicilerin bir seçimleri olsun fikriyle yola çıkıyorlar.
Yaratıcıların kendi internet sitelerinde ifade ettikleri üzere, bu nesil dünyayı kirletti; belki bir sonraki daha iyi bir hâle getirebilir.
Sizce bu sistem Amerika’da ya da dünyanın başka bir yerinde hayata geçirilebilir mi?
Kaynak: True Activist