Ana SayfaEkolojiDoğaBu okul bir başka: Yedi İklim Anaokulu

Bu okul bir başka: Yedi İklim Anaokulu

-

Bir arkadaşım bahsetmişti Yedi İklim Anaokulu‘ndan bana uzun zaman önce. Çocuklara doğa sevgisini aşılamayı, alışılmışın dışında bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan bir anaokulu burası. Yapılanması bakımından yurt dışındaki orman okullarına benzerlik gösteriyor. (Dünyanın başka noktalarından çevre dostu okulların örneklerine bu yazıdan ulaşabilirsiniz). Ülkemizde de bu tür girişimlerin olması oldukça sevindirici.

Yedi İklim Anaokulu, İzmir’in Bornova ilçesinde kurulmuş. Her ne kadar ormanın içinde olamasa da, 400 metrekare açık alana ve 600 metrekare kapalı alana sahip. Çevresinin yeşil olmasına ve havanın temiz olmasına dikkat edilmiş kurulurken. Açık alan denilince aklınız alışılagelmiş, içinde kurusundan bir iki salıncak ve kaydırak olan yerleri suni çim ile kaplı, iç boğucu anaokulu bahçeleri gelmesin. Bu okuldaki açık alan çocukların kendi ürünlerini yetiştirebilecekleri bir “tarım alanı”, çeşitli türlerde çiçek ve bitkileri gözlemleyebilecekleri bir “botanik bahçesi” ve bir “sanat atölyesi” içeriyor.

Okulun kuruluşunda ve işleyişinde baz alınan ana fikir ise şu: Dünyanın neresinde olursa olsun, her çocuk eşit haklara sahiptir. Motivasyonlarını ise ünlü çocuk hikayeleri yazarı Samed Behrengi’nin “Küçük Kara Balık” eserinden alıyorlar.

Yedi İklim Anaokulu
Yedi İklim Anaokulu

Bu okul oldukça aktif ve çeşitli projelere ev sahipliği yapıyor. Bu projelerde birinci aktörler ise hep çocuklar; her şey onların çevre ile iletişimlerini artırmak ve eğitimlerini bu doğrultuda şekillendirmek. Örneğin, plastik poşet kullanımını azaltmaya yönelik kampanya yapmışlar. Bir başka projeleri ise takas pazarı. Burada da bir takas festivali düzenlemişler ve çocukların duygusal ve sosyal becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmışlar.

Bu okulun çocuklara çok küçük yaştan aşılamaya çalıştığı bazı ana fikirler var ve bana sorarsanız oldukça başarılı yaklaşımlarla bunu sağlıyorlar. Örneğin, çocuklar kendi tarım ürünlerini yetiştirebiliyor, hayvan sirklerine dur demeyi öğreniyor, hep düşünmeden kabul ettiğimiz masalları ve masal kahramanlarını eleştirel gözle değerlendirebiliyor, sanat ile haşır neşir olabiliyor… ve daha nicesi.

Yedi İklim Anaokulu’nun öğrencileri, doğaya duyarlı ve sağduyulu insanlar olacaklar gelecekte. Bizi karamsarlığa iten şu günlerde minik de olsa bir ışık yakıyor olmaları sevindirici.

Küçük kara balıklara sevgiler.

Ayça.

Yedi İklim Anaokulu’nun internet sitesine bu link üzerinden gidebilirsiniz.

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Ayça Alaylı
Ayça Alaylı
Merhaba. Kendimi doğaya hasret bir şehir çocuğu olarak tanımlarım hep. İstanbul’da büyüdüm, İstanbul’dan uzun süreli ilk ayrılışım Ankara’ya ODTÜ’de psikoloji okumak için gelmek oldu. 2011 yılında mezun oldum ve Koç Üniversitesi’nde çocuk gelişimi alanında yüksek lisansımı tamamladım. Uzun öğrencilik yıllarım boyunca (ve hala) gönüllü işler yaptım. Bir şeylerin değişmesi için hiçbir zaman geç olmadığına inanırım.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol