Efe Işıldaksoy, yaptığı resimleri çöpe atıyor. Senelerdir gittiği her yerdeki çöpe yaptığı resimleri bırakıyor, bunu sosyal medya hesaplarından duyuruyor ve birçok kişi çöpten resimlerini almak için geliyor.
Resmin kimin alacağına da kısa kibrit çöpünü çeken resmi alır yöntemiyle karar veriyor. İnsanların eserlerini alıp, onlarla ne yapacaklarıyla çok ilgilenmiyor.
Ona “Neden çöp?” diye sorduklarında şu şekilde cevap veriyor: “Üzerinde bulunduğumuz dünyada milyonlarca yıldır yaşıyoruz ve geldiğimiz noktada her şey satılık. Yeterince para öderseniz her şeyi alabilirsiniz. Para vermeden alabileceğiniz şeylerse sokağınızdaki çöp tenekesinin içinde.”
Efe Işıldaksoy, görsel iletişim ve grafik tasarım okumuş. Resim dışında da birçok uğraşı var. Fotoğraf ve video çekmiş, sergi düzenlemiş, heykel yapmış.
137 gün boyunca 21 bin 400 kilometre yol katederek Türkiye’yi gezmiş ve karşısına çıkan insanlara, “Hayattan çıkardığınız dersler nedir?” diye tek bir soru sorduğu bir belgesel çekmiş.
Bazıları emek verdiği resimlere neden bu “saygısızlığı” yaptığını sorduğunda, “Esas derdim saygı, kendi eserime ‘saygısızlık’ göstererek aslında hepimizin ihtiyaç duyduğu saygıyı sorguluyorum” diyor. Sanatçıyı yurtdışından ‘çöpleri’ için çağıran birçok ülke olmuş ve burada da geleneğini bozmamış.
“Yaptığın resimleri satmıyorsan nasıl geçiniyorsun?” diye soranlara şu cevabı veriyor: “Kendime az ama sağlam dostlar edindim. Biri kahvaltı biri de akşam yemeği veriyor. Kendime gecekondu yaptım, orada yaşıyorum. Lüks derdim yok, temel ihtiyaçlarımı karşıladığım sürece sıkıntı çekmiyorum.”
Daha ayrıntılı incelemek ve çöplerden haberdar olmak için: https://www.instagram.com/rastarules/