Köşeli ve dikey alanlar genellikle daha ucuz ve kolay inşa edilebilir olsa da birçok kişi organik şekillerin duyulara daha hoş geldiğini düşünür. Muhtemelen bunun sebebi doğayla ince bir bağlantı kurmamızı sağlaması. Meksikalı mimar Javier Senosiain‘in “biyo-mimari” dediği çalışmaları, organik formların bizi doğayla çatışma yerine uyum içinde yaşayabileceğimiz köklerimize bağladığı inancıyla ortaya çıktı.
Senosiain, doğanın tasarım ilkelerine uygun deniz kabuğu şeklindeki ve geleneksel olmayan bu evi, Meksikalı genç bir çift için inşa etti. Girer girmez, hâlâ yaşayan bir canlının karnına buyur edilmiş gibi hissediyorsunuz.
Sıra dışı sonuçların ortaya çıktığı Nautilus Evi‘nde ana mekân, dev bir organizmanın bitki infüzyon rahmine adım atıyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Keskin köşeleri olmayan bir alanla çevrili oluveriyorsunuz ve yukarıdan doğal ışıkla dolması yetmezmiş gibi bir de ışık, vitray bir duvar ile içeriye süzülüyor.
Dışarıdan girdikten sonra, büyük vitray bir pencerenin yanından geçip Naitlus’un içine doğru merdivenlerden çıkıyorsunuz. Ne duvarları ne zemini ne de tavanı paralel olmayan ve adeta bir uzay tecrübesi gibi görünen bu yerde yaşayanlar, kendilerine bir dizi güzergah belirliyor. Burası dördüncü boyutun sürekli dinamiğini algılayabildiğiniz, bir bitki örtüsü üzerinde dolanma hissine kapıldığınız, üç boyutlu akışkan bir alan.
TV odası, yatak odası ve banyo gibi daha özel alanlar, spiral şekilde bir merdiven tarafından erişilebilen, spiralin tam ortasında yer almakta.
Sürdürülebilir biyo-mimari vizyonunu hem mimar hem de profesör olarak 1980’den beri öğreten ve inşa eden Senosiain, yönteminde yapılarındaki akıcı kıvrımlarla insancıl yaklaşımını ifade ettiğini söylüyor. Yapıların birçoğunun zemin düzlemi, duvarlar ve çatı arasında süreklilik sunma avantajına sahip demirli çimento ile örülmüş. Bu da binanın toprağın kendisinden oluştuğu hissini veriyor.
Senosiain’in tüm eserlerinin temelinde yatan, “Bilinçli ya da bilinçsiz, insanlığın uzay hakkında sahip olduğu en derin fikir nedir?” sorusunun cevabı şöyledir: Senosiain için derin uzay düz bir çizgi bir kutu ya da bir köşe değildir. Onun için bu, bir tür manevi ölüme sebep olan, insanların “yaratıcılık, doğallık ve özgürlük” kavramlarını kaybettiği hatta eninde sonunda kutu gibi bir tabutun içine gömülü olmalarına sebep olan bir şeydir. Nautilus Evi’nin tasarımı ve inşasına bakarak Senosiain için uzay, ayrıca onun nasıl görüldüğü ve ifade edildiği kritik bir katalizördür. Bu tür formlar tarafından iletilen ve sürekli değişen duygu ve izlenimler, doğa ile daha uyumlu bir varoluşu teşvik eden bir yoldur. Bu, bilincin değişmesinde şeklin kendisinin ne kadar önemli bir rol oynadığına dair ilham veren bir başarıdır.
Tasarımlarının bulunduğu internet sitesi: organicarchitecture.weebly.com
Kaynak: Tree Hugger