Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ardından Türkiye’den bir yer daha listeye girdi: Efes Antik Kenti!
Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Mirası Komitesi, 39. Dönem Toplantısı’nda Dünya Miras Geçici Listesi’nde 1994 yılından beri bekleyen “Efes” dosyasını listeye kaydetti.
İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarındaki antik kentin ilk kuruluşu Neolitik Çağ’a kadar uzanıyor. Efes’teki ilk arkeolojik kazılar 1869 yılında başladı. Bölgedeki ilk kazılara 1895’te başlayan Avusturyalılar, hâlâ çalışmalarını sürdürüyor. İlk günden bugüne bilim, kültür, sanat alanlarında her zaman önemli rol oynayan kent, yıllar içinde birçok kez yer değiştirdiği için eserler ve kalıntılar yaklaşık 8 kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda. Tarih boyunca Prehistorik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk, Osmanlı gibi birçok dönemden eserlere sahip. Adeta insanlığın her dönemine şahitlik eden kent, tam bir kültür cenneti.
Türkiye’nin 15 varlığı UNESCO’nun listesinde
Efes Antik Kenti, listenin diğer adaylarından farklı olarak üç yapıyla birlikte listede yer alıyor: Meryem Ana evi, Çukuriçihöyük ve Ayasuluk Kalesi. Böylece, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki varlık sayısı 15’e yükselmiş oluyor.
Bu gelişmelerin Türkiye’nin turizm potansiyelini artıracağını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, haberi ilk olarak twitter’dan paylaştı. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı da, çok mutlu ve gururlu olduklarını belirtti. Bakıcı büyük bir sorumluluğu üstlendiklerinin altını çiziyor: “Bugün büyük bir gurur yaşıyoruz. Efes Antik Kenti ile hem UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi tamamlandı, hem de Efes hak ettiği ve bana göre çok geç kaldığı haklı değeri kazanmış oldu. Ben bu süreçte emeği geçen herkese, her kuruma çok teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimize ait, ülkemize hayırlı olsun.’’