Doğayı sevmeyen birinin yüreği yeterince sevgi dolu olabilir mi? Doğaya duyarlı olmayan biri, hukuka, insan haklarına gerekli hassasiyeti gösterebilir mi? Doğa bilinci; bir ağacın tek bir dalının kıymetinin kapitalist dünyadaki tüm fiyatlardan daha değerli olduğunu idrak etmektir. Bunun ise sonradan oluşması ziyadesiyle zordur.
Eğer evladınla beraber düzenli olarak mahallendeki hayvanları beslemiyorsan, eğer evinde tüketime değer veriyorsan, eşyanın modası geçince atıyorsan, bozulunca tamir etmiyorsan çocuğun da senin gibi doğayı israf edecektir.
Oysa hayatımızdaki çok basit değişikliklerle ciddi etkiler yaratabiliriz. Her şeyden önemlisi, arkamızda yetiştirdiğimiz bireye örnek güzel davranışlar bırakabiliriz.
Evimizde geri dönüşüme uygun çöp kutuları kullanarak, kızartma yağlarını kullandıktan sonra lavaboya dökmek yerine saklayıp, zamanı geldiğinde geri dönüşüme kazandırırsak, belirli aralıklarla doğal güzelliklerin olduğu yerleri gezmeye gidersek, oradaki tür çeşitliliği hakkında bilgi edinip ailecek konu hakkında bilgi sahibi olursak (ki orada azalan tür çeşitliliğini öğrendiğinizde, zaten kendinizi bir şeyler yapmak zorunluluğunda ve sorumluluğunda hissedeceksiniz) doğa dostu olabilir, çevremizdekileri buna özendirebiliriz.
Düzenli olarak doğa etkinliklerine katılarak, belirli dönemlerde çocuğumuzun elinin toprağa değmesini sağlamak amacıyla ağaç, çiçek ekerek, meyvelerin, sebzelerin nasıl yetiştiğini, hangi zorluklarla elde edildiğini çocuğumuza göstererek, farklı türlerde hayvanları evimize tutsak etmeden, onları özgür kılarak beslersek, yani doğaya yabancı halde beton yığınlarının arasında büyümesine izin vermezsek, çok daha basit yollarla doğaya saygılı bir evlat yetiştirmek için yerlere çöp atmazsak, gereksiz çalışan aletleri prizden çıkarırsak, lüzumsuz ampulleri söndürürsek, bu konuda hassas olduğumuzu gösterirsek, sebebinin de kaybedilen para olmadığını, doğaya verilen tahribat olduğunu öğretirsek, modası geçti diye eşyaları çöpe atmazsak, yerine yenisini almazsak, bozulduğunda tamir edersek, yenilebilir enerjinin ne olduğunu, neden kullanılması gerektiğini, doğaya saygılı yaşamanın ne kadar onur verici olduğunu, doğayı kirletmenin insanın karakterini, şerefini ve onurunu kirletmek olduğunu anlatırsak,
Çok daha güzel bir dünyada yaşayabiliriz.