Geçmişte uçsuz bucaksız pirinç tarlaları ve zengin kahve mahsulüne sahip Vietnam da birçok ülke gibi kentleşmeyi hızlandırmak için ekonomik faaliyetlerini değiştirdi.
Tarıma dayalı ekonominin önem kaybetmesiyle doğadan kopmamak için yeni yöntemlere başvuruluyor. Ödüllü mimar Vo Trong Nghia, Vietnam’daki bir anaokulu için çocukların sürdürülebilir yaşamı tanımasını ve alışkanlıklarını bu yönde şekillendirmesini sağlayacak bir tasarım sundu.
Farming Kindergarden adı verilen ve pretzel şeklinde inşa edilen okul, tropikal muson ikliminin etkili olduğu Dongnai’de yer alıyor.
Bir ayakkabı fabrikasının yakınında konumlandığı içinse çoğunlukla fabrika çalışanlarının çocuklarına ev sahipliği yapıyor.
1,9 milyon dolardan daha düşük bir bütçeyle kurulan okul, çocuklara kendi sebze ve meyvelerini nasıl yetiştireceklerini öğretmek amacıyla bir çatı bahçesine sahip, aynı zamanda enerji tasarrufunu sağlamak için binaya çift yalıtım uygulanmış.
Bazı yerlerde avluya kadar alçalan yeşil çatı, yükseldikçe sınıfların etrafından dolaşıyor. “Çatının alçalması, avludan bahçeye ulaşımı kolaylaştırıyor. Çocuklar burada tarımın ve doğayla kurulan ilişkinin önemini kavrıyor” diyor Vo Trong Nghia.
Üç farklı yerde konumlanan oyun alanları ise çocukların güvenliğini sağlamak ve onları okulun çevresindeki çevre kirliliğinden uzaklaştırmak için tamamen çimlerle kaplı.
Binanın suyu güneş enerjisiyle ısınıyor ve yakında bulunan fabrikanın filtrelenen suyu bahçeyi ve oyun alanlarını sulamak için kullanılıyor. Binanın iki yanında bulunan büyük pencereler gün ışığını içeri taşımanın yanında doğal hava akışı da sağlayarak havalandırma sistemi ihtiyacını yok ediyor.
Okul ziyarete açık, isteyen öğrenciler sürdürülebilirlik ve tarım üzerine dersler alabiliyor.