Ana Sayfaİnsan ve ToplumTarihDünya tarihinin en kanlı olaylarından birinde umudu yeşerten kadın: Stanislawa Leszczynska

Dünya tarihinin en kanlı olaylarından birinde umudu yeşerten kadın: Stanislawa Leszczynska

-

Stanislawa Leszczynska Polonya’nın Lodz şehrinde, Bałuty mahallesinde 8 Mayıs 1896 tarihinde dünyaya geldi. Jan Zambrzycki ve eşi Henryka’nın üç çocuğundan en büyük olanıydı.

1914 yılında liseyi bitirdikten iki yıl sonra Bronisław Leszczynski ile evlendi. Stanislawa ve Bronislaw, 1920 senesinde iki çocuğu eşliğinde Varşova’ya taşındı; Stanislawa burada ebelik okuluna kaydoldu ve çalışmalarını tamamladı. 1922’de Lodz’a geri döndüler ve Stanislawa orada ebe olarak  işe başladı. Burada ikinci oğlu Stanislaw’ı ve 1923’te de üçüncü oğlu Henryk’i doğurdu.

Stanislawa işini çok severdi, yeni doğan çocuklarını evine götüren kadınlara yardım ederdi. Lodz’un en fakir bölgelerinden birinde çalışıyordu ve bazen yeni doğum yapmış kadınlara yardım etmek için kilometrelerce yol yürüyordu.

II. Dünya Savaşı başladığı zaman Stanislawa ve eşi Polonya Direniş Hareketi’ne katıldı; fakat tüm aile, 1943 yılında Gestapo tarafından yakalandı.

Eşi 1944 Varşova Ayaklanması’nda öldürüldü, kızı ve kendisi Auschwitz’e gönderilirken oğulları da Almanya’daki işçi kamplarına yollandı. Ebe Stanislawa, Auschwitz’teki kampın “Yahudisiz” kısmında iki yıl geçirdi.

calismak-ozgurlestirir-auschwitzStanislawa yetkililere kendisinin ebe olduğunu belirtti ve kampın doğum koğuşuna gönderildi. Stanislawa oraya gönderilmeden önce, Nisan 1943’te, mahkumların yeni doğan çocukları öldürülüyordu.

Stanislawa Auschwitz’deki zamanında 3000’den fazla çocuğu doğurttu. Yarısı öldürüldü ve binlercesi de kamptaki korkunç koşullara dayanamadı. Ancak 1943’ten sonra sarışın ve mavi gözlü olan yaklaşık 500 bebek, Alman olarak yetiştirilmek üzere çeşitli ailelere gönderildi.

Stanislawa, Alman aileler tarafından evlatlık alınan bebeklerin bir gün gerçek anneleriyle yeniden buluşacağını ümit ederek kimi bebeklere izler bıraktı.

Stanislawa tarafından doğurtulan 3000’den fazla bebeğin hiçbiri ölü doğmadı. Mahkumlar ona “anne” diyordu.

stanislawa-leszczynska-2II. Dünya Savaşı bitince Stanislawa Lodz’taki işine geri döndü. Çocukları zorunlu çalışma kamplarından kurtuldu. Stanislawa Auschwitz’te geçirdiği zamanla ilgili nadiren konuşuyordu ve yaptığı işleri asla “kahramanca” yahut “alışılagelmedik” olarak değerlendirmedi.

1970 yılında, kampta doğmuş ve hayatta kalmayı başarmış olan insanlardan oluşan bir grupla birlikte resmi bir kutlamaya katıldı.

Onun hikâyesi, soykırım tarihinin en mucizevi hikâyelerinden biridir. Stanislawa Leszczynska azizlik mertebesinde olan biri olarak görülüyor, ışıklar içinde yatsın.

Kaynak: Vintage News

SON YAZILAR

AKP’li yıllarda çocuk I: Eğitim sistemi bile yorgun

21 yıllık AKP iktidarının bugüne bıraktığı yıkıntılar saymakla bitmeyecek kadar çok. Bu yıkıntılar içerisinde eğitim ve çocuklara dair olanlar ise bir hayli fazla. 21 yılda eğitim...

Matematiksel Sayılardan Sihir Yapan Bilim Kadını: Ada Lovelace

Babam Hasan Atay Anısın 10 Aralık 1815 yılında Londra'da Augusta Ada Byron ismiyle dünyaya gözlerini açan, insanoğlunun ise geç bir tarihte bir yüzyıl sonra Ada Lovelace...

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Antidemokratik demokrasiler ve seçim çıkmazı

Gün geçmiyor ki ülkemizde yeni haberler ortaya çıkmasın. Her çıkan haber içimi daha da acıtıyor. Ölen kadınlar, çocuklar; bir hiç uğruna, belki evrimsel sürecin getirdiği bir içgüdü ile...
Emine Tanır
Emine Tanır
Mersin/Tarsus doğumluyum. 19 yaşındayım. Edebiyatla ve kitapla iç içe büyüdüm. Yeşile hasret, sizlere selam.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol