Şili’deki Atacama Çölü dünyanın polar olmayan en kuru çölü. Ancak bu durum, görünürde çorak olan bu çölün doğru şartlar bir araya geldiğinde hayat dolup taşmasına engel değil. Eğer güney yarım küre bahar aylarında (Ekim, Kasım), yoğun yağış altında kalırsa, yer altında kış uykusuna yatmış çiçekler aniden yüzeye çıkar ve çiçeklenir. Yağmurun avantajlarından yararlanmak istercesine yer altından patlayarak çıkan çiçekler, çölü renkleriyle doldurur.
Bu yıl gerçekleşen ve toprak kaymasına sebep olan en güçlü kasırgalardan Patricia Kasırgası, çiçek tohumlarını da beraberinde getirdi ve bu renk cümbüşünün aynı yıl içerisinde ikinci kez yaşanmasına sebep oldu. Ulusal Turizm Servisi yöneticisi Daniel Diaz‘in EFE haber ajansına yaptığı açıklamaya göre “Bu yılki çiçek yoğunluğunun başka bir örneği yoktu ve gerçek şu ki bu olayın aynı yıl iki kere gerçekleşmesi ülke tarihinde görülmemiş bir şeydi. Bizim için çok büyük bir sürprizdi” şeklinde açıklıyor.
Diaz bu olağandışı durumu iklim değişikliğine atfetse de yöre halkı bu sayede artan turizm getirisi açısından oldukça mutlu. 20 bin’den fazla turistin bu olağan dışı çiçeklenmeyi görmek için bölgeye gelmesi bekleniyor. Bu arada dünyada, yoğun yağış sonrası çiçeklenen tek çöl burası değil, Utah’da da benzer bir fenomen yaşanmakta.
Kaynak: Bored Panda