BirdLife International, RSPB (BirdLife’ın İngiltere kolu) ve İtalya’dan bilim insanlarının bir araya gelip uydu görüntüleri kullanarak yaptıkları araştırmalar ortaya koyuyor ki, 2000-2012 yılları arasında Dünya’dan, toplamda İskoçya büyüklüğünde doğal alan eksildi.
Araştırmalar 7 bin doğal alan incelenerek yapıldı. Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları (ÖKA) içerisinden 2000 yılından itibaren eksilen alan 73 bin kilometre kare ile İskoçya’nın büyüklüğüne eşit. Bu miktar da toplam ÖKA hacminin yüzde 2,5’ine denk geliyor.
En çok kaybın yaşandığı ülkeler ise Brezilya, Paraguay, Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Gana olarak tespit edildi.
Araştırmaya RSPB’den katılan koruma biyoloğu Graeme Buchanan, kayıpların en çok yaşandığı bölgelerin, biyoçeşitlilik pınarları olarak görülebilecek tropik bölgeler olduğunu belirtiyor. Yüzde 2,5 miktarında bir alan belki kulaklarımıza az bir alanmış gibi gelebilir; fakat tropik bölgeler gibi türlerin sıkışık ve çeşitli olduğu yerlerde, çok az bir alan bile kaybedildiğinde, suların kalitesinden tutun da diğer bölgelere göç eden göçmen kuşların yoğunluğuna kadar pek çok şey değişir. Sadece oraya özgü ve başka hiç bir yerde bulunmayan çok değerli türler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Ekolojide her zaman olduğu gibi, küçük sanılan değişikliklerin yayılarak büyüyen bir etkisi vardır.
İncelenen bölgelerin geneli, toplam alanının sadece yüzde 1’ini kaybetmiş olsa da bazı bölgelerde çok büyük ormanlık alanlar eksilmiş. Arjantin’deki Salta Ormanı mesela, yüzde 72’sini kaybetmiş. Onu yüzde 69 ile Endonezya’daki Rawa Lunang ve yüzde 65 ile yine Endonezya’daki Tesso Nilo Ulusal Parkı izliyor.
Buchanan durumla ilgili ayrıca ekliyor; “Artık, belirlenmiş Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları’nın ve diğer koruma alanlarının takibi uydular aracılığıyla çok kolay. Dünyanın biyoçeşitlilik açısından en önemli ve zengin alanları olarak tespit edilen bu alanları korumak devasa bir önem teşkil ediyor. Hükûmetler 2020’ye kadar bu alanların en az yüzde 17’sini korumaya söz verdiler. İnsanların da günümüzde, dünyanın herhangi bir yerinden bilgisayara girip gidişatı takip etme imkanları var.”
Birdlife International yetkilileri ayrıca, bu sürecin takibinde olacaklarını ve doğal alanların korunması için çeşitli projeler yürütmeye devam edeceklerini de belirtiyor.
Aşağıda görmüş olduğunuz harita 2000 ve 2012 yılları arasında Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları’ndan kaybedilen alanların yüzde hesabıyla ifadesidir.
Harita göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin bu konuda çok dikkatli olmadığı yine ve her zamanki gibi ortaya çıkıyor.
Kaynak: Birdlife