Ana SayfaEkolojiKentleşmeDüşük gelirli insanların da yerleşebileceği bu orman şehri huzur dolu bir yaşam...

Düşük gelirli insanların da yerleşebileceği bu orman şehri huzur dolu bir yaşam sunuyor

-

Hollandalı mimar Raimond de Hullu, içinde hiç araba bulunmayan ve tamamıyla doğayla bütünleşmiş orman şehirler tasarladı. 

De Hullu’nun tasarladığı evler, ilhamını ormanın en önemli bileşeni ağaçlardan alıyor. De Hullu’nun düşüncelerine göre, sürdürülebilir tasarımlar hem görsel hem de işlevsel açıdan içinde “yeşil” barındırmalı. Bu yüzden mimar tasarladığı evlerin inşasında geri dönüştürülmüş odun ve organik yalıtım kullanmayı düşünmüş, aynı zamanda yaşayan duvarlar ve yeşil çatılar fikri de ekosistemin bu bölgede gelişimini sağlayabilir.

De Hullu, tasarladığı mimariye atık ve su artıma tesislerini de ekleyerek burada bireylerin dışarıya ihtiyaç duymadan yaşayabilmesini hesaplamış. Ayrıca bu tasarım ile doğaya verilecek zarar minimum seviyeye çekilebilir.

Şehirlerde fosil yakıt tüketen araçların varlığı hava kirliliğini yüksek seviyelere çıkarırken De Hullu’nun planında hiçbir araca yer yok. Fast Company ile yaptığı röportajda mimar şöyle söylüyor: “Toplumdan izole edilmiş bu tasarımdaki her şey organik ve birbiriyle ilişkili. Arabası olanlar, kurulacak yerden yürüme mesafesindeki otoparka araçlarını bırakarak, topluluk içindeki hava kirliliğini minimuma düşürecek.”

Dünyanın en sakin şehirlerinden birini kurmayı planlayan Robert de Hullu’nun projeye dahil ettiği devrimci bir taraf da var. Düşük gelirli insanların da böyle evlerde yaşamasını planlayan mimar, toprak sahiplerini aradan çıkararak planını kooperatif bir tabanda oluşturmayı hedefliyor.

Mimarın düşüncelerine göre hem görsel hem de işlevsel açıdan yeşilin hakim olduğu planı herkesin karşılayabileceği fiyatlarda tamamlayabilmek, gelecekte pek çok insanı sürdürülebilir yaşama teşvik edebilir.

Oasis 3

Oasis 4Oasis 5Oasis 6Oasis 7

Kaynak: The Plaid Zebra 

Hazırlayan: Burak Avşar

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol