Suudi Arabistanlı İmam Şeyh Bender El Hayberi, dünyanın dönmediğini söyleyip, “Eğer dünya dönüyorsa, bir uçak havada durduğunda Çin’in uçağa doğru gelmesi gerekmez miydi?” diye sordu. Gerçekten dünya dönmeseydi, neler olurdu, öğrenmek ister misiniz?
Bir panelde öğrencilerin dünyanın sabit olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan El Hayberi, “Dünya sabittir. Hareket etmiyor” dedi. İmam, dünyanın dönmediği yönündeki fikrini, önündeki plastik su bardağıyla açıklamaya çalışırken “Bir kere bakalım, biz neredeyiz? Diyelim ki Serce Havaalanı’ndan uçakla Çin’e gidiyoruz. Dünya dönüyor dediniz değil mi? Peki, bana odaklanın şimdi, bu (su paketini gösteriyor) dünya. Eğer dünya dönüyorsa uçak havada durduğunda Çin’in uçağa doğru gelmesi gerekmez mi? Doğru mu yanlış mı? Eğer dünya aksi yönde dönseydi bu sefer de uçak asla Çin’e ulaşamazdı. Çünkü Çin de uçak gibi dönüyor olacaktı” dedi.
Dünya dönmeseydi; ama Güneş etrafındaki yörüngesinde hareket etmeye devam etseydi, gün ışığı bir sene içerisinde dünyayı dolaşırdı. Dikey olarak baktığımızda, dünyadaki her bir noktada, altı ay gündüz, altı ay gece yaşanırdı.
Bitkiler altı aylık karanlık boyunca, solarak ölürlerdi. Solmadan önce tohum üretmeye ve polenleşmeye fırsat bulurlar mıydı? Sanmıyorum. Zaten dönmeyen bir dünyada, manyetik alan da kalmazdı. Bu da yönlerini bulmakta dünyanın manyetik alanını kullanan böcek ve kuşların, eskiden yapmakta oldukları gibi polenleştirme görevlerini yerine getiremeyecekleri anlamına gelirdi.
Dönmeyen bir dünyada bütün karalar, ekvator bölgesinde toplanırdı ve sular kutup bölgelerine hücum ederdi. Bu kadar kısa bir sürede, ekosistemlerin buna ayak uydurabileceklerini ise, sanmıyorum. Bitkiler öleceği için, oksijenin çoğu yok olurdu. Hayvanlar yiyecek bir şey bulabilirler miydi? Sanmıyorum.
Dünyamız, Güneş’in zararlı ışınlarından korunamazdı ve her yer çok sıcak olurdu, türler sürekli göç halinde olmak zorunda olurlardı ve bu hareket halinde, üremek için yeterli besin bulabilirler miydi? Sanmıyorum. Bugünkünden de büyük bir nesil tükenmesi yaşanırdı. Hem besinsizlik, hem ısı, hem de seller sonucunda türlerin tahmin edemeyeceğim bir kısmı yok olurdu.
Biz insanlar, ilk etapta bir çaresine bakabilirdik belki ama eskisi gibi olur muydu? Hiç sanmıyorum.
Şeyh Bender El Hayberi’ye acil şifalar dilerken sizleri, dünyanın dönüşünün beş yıl içerisinde yavaşlayıp durduğu bir senaryoya göre hazırlanmış güzel bir National Geographic Belgeseli ile baş başa bırakıyorum. İyi seyirler.
Kaynak: National Geographic