Ana SayfaYeşilGeri DönüşümEAGD'den Birleşmiş Milletler’de global e-atık sorununun çözümüne katkı

EAGD’den Birleşmiş Milletler’de global e-atık sorununun çözümüne katkı

-

Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği (EAGD), Birleşmiş Milletler Üniversitesi’nin e-atık (elektronik atık) sorununa çözüm arayan platformu StEP‘e üye oldu.

Dünyanın önde gelen elektronik üreticilerinin yanı sıra üniversiteler ve geri dönüşüm firmalarının da üye olduğu organizasyon, e-atık sorununu global ölçekte ele alıyor ve tüm tarafları bir araya getirerek çözüme katkıda bulunuyor.

Dernek Başkanı Burak Köktürk; “Gelişen teknoloji ile birlikte teknolojiye daha kolay erişebilir olmamız ve hızla tüketmemiz, yeni bir atık türü olan e- atık’ların ortaya çıkmasına neden oldu. Kullanım ömrü dolan beyaz eşyalar, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik cihazlar e-atık olarak sınıflandırılırken, en hızlı artan atık türü olması ve içindeki sağlığa zararlı bileşenler nedeniyle diğer atıklardan ayrı toplanması ve uluslararası standartlara uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor.

Bu konuda üreticilerin, belediyelerin ve geri dönüşüm firmalarının bir araya gelerek ortak bir çözüm üretmesi gerektiğinin altını çizen Köktürk, “EAGD çatısı altında bu sorunun tüm paydaşlarını bir araya getirerek atılması gereken adımlar üzerine çalışıyoruz, tamamen bağımsız ve sivil bir perspektiften konuyu değerlendiriyor, bilimsel çalışma metodları ile sektörün gelişmesi ve yaratılacak katma değer ve iş imkanları ile ülkemizin kalkınması için çabalıyoruz. Bu çalışmalarımız yurtdışında da ilgi ile karşılandı ve StEP‘e üye olarak kabul edildik” diye konuştu.

Geçmişi geleceğe dönüştürüyor, köy okullarına bilgisayar sınıfları kuruyorlar

2012 yılında bir grup idealist öğrenci tarafından kurulan EAGD, hızla gelişen teknolojinin bir sonucu olarak ortaya çıkan elektronik atıkların, yaşam döngüsü boyunca çevreye olan zararlarını minimize etmek amacıyla çalışmalar yapıyor.

Sivil toplum kuruluşları, belediyeler, üreticiler ve geri dönüşüm firmaları ile ortaklaşa çalışmalar yapan EAGD, düzenlediği projeler ile bu yeni atık türünün zararlarına dikkat çekerken, çevreye ve ihtiyaç sahiplerine olan sosyal sorumluluğunu da yerine getiriyor.
İşte bu çalışmalardan biri olan “Köy Okullarına Bilgisayar” projesi ile evimizin bir köşesinde duran bilgisayar ve bilgisayar parçalarını evimizden alıyor, tamir ediyor ve ihtiyacı olan okullara gönderiyorlar.

Geçmişi geleceğe dönüştürün” sloganıyla hareket eden dernek, belediyeler ve geri dönüşüm firmalarını örnek bir çalışmayla bir araya getiriyor, gönüllüleri ile bilgisayarları tamir ediyor, sponsorları vasıtasıyla da ihtiyacı olan okullara bilgisayar sınıflarının kurulumunu sağlıyor.

Projeye bilgisayar bağışında bulunarak katılmak isteyenler , www.eagd.org.tr/iletisim adresinden form doldurarak veya telefon yoluyla iletişime geçerek destek olabiliyor.

Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği ile iletişim için:
E-posta: [email protected]
İnternet Sitesi: www.eagd.org.tr
Facebook: https://www.facebook.com/elektronikatiklar
Adres: Altıntepe Mah. İstasyon yolu Sok. No:3 Maltepe İstanbul
Telefon: 0216 706 12 56

Hazırlayan: Burak Köktürk

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Dönüştüremediklerimizden misiniz?

Çevrenin korunması adına yapılan sayısız kampanya ve yenilik ile karşı karşıyayız. Aslında mesele çevrenin koruma ile yan yana anılmasında. Korumayı gerçekleştirmek için eylemi yapan aktörün...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol