Çocukluk ve gençlik yıllarını 80’lerin ortası ve 90’ların başında geçirenler TRT ekranlarında mutlaka Jean Michel Jarre’ı görmüştür. Devasa sahnelerde, önünde ışık saçan, adeta bir ışık şovu yapan müzik aletleriyle hatırlanır Jarre. Elektronik müziğin ve new age’in gurusu diye tanımlanabilecek Jean Michel Jarre, 68 yaşında ve halen üretken.
Jarre, son iki yılını oldukça yoğun geçiriyordu. Çıkarttığı Electronica 1: The Time Machine ve Electronica 2: The Heart of Noise albümlerinden sonra, müzisyen 2016’yı yeni bir albümle kapattı. “Oxygene 3” Jarre’ın yayımladığı 19’uncu albüm. 68 yaşındaki müzik adamının 80 ve 90’l yıllara damgasını vuran sound’u yeni albümde çeşitli güncel revizelerle birlikte yine karşımızda.
Müzisyen “Oxygene” albümlerinin ilkini 30 sene önce çıkarmıştı. Albümün isminden anlaşılabileceği gibi Jarre, ufukta artık iyice beliren ekolojik felaket sinyallerine dikkat çekmeyi amaçlıyordu. Yer yer yaptığı sahne şovlarında enerji tüketimi için eleştiriler alsa da yine de Jarre’ın ekolojik bir farkındalık oluşturduğunu söylemek mümkün.
Tam adıyla Jean-Michel André Jarre, 1948 Fransa doğumlu. Jarre; günümüzde elektronik müziğin ve new age’in duayen isimlerinden biri olarak biliyor. Jean’in yeteneği ise kesinlikle aileden geliyor.
Müzikal yeteneği ve yenilikçiliği aileden geliyordu
Film müziklerinin unutulmaz bestecisi Maurice Jarre’in oğlu. Büyükbabası Andre Jarre, ilk kez ses miksaj masasını icad etmiş ve bunu Radyo Lyon’da kullanan isim.Ayrıca ikinci dünya savaşından sonra ilk taşınabilir fonograf cihazını da yapmış, daha sonra bunu torunu olam Jean-Michel’e hediye etmiş.
Jarre müziğe öncelikle klasik piyano eğitimi alarak başladı. Klasik müzik ve caza olan meyilinden sonra ise esas ilgisini elektronik müzik çekti. 1968’de teyp loop ve diğer elektronik cihazlarla denemelere başladı. Jarre aynı zamanda farklı kültürlerin müziklerine de ilgi duydu. Afrika, Hint, Çin ve diğer doğu müziklerini araştırdı. Jarre ilk solo single’ını ise 1971 yılında”La Cage/Erosmachine” adıyla yayınladı fakat çok başarılı olamadı. 1976 yılında ise efsane albümü “Oxygene”i yayınladı, bu albüm dünya çapında milyonlarca sattı. Bazı müzik eleştirmenleri Oxygène’i şimdiye kadarki en önemli elektronik müzik albümü olarak tanımlıyor. 1978’de ikinci albümü Equinoxe’ı yayınlandı. Jarre bu albümde ritmik öğeleri daha çok kullandı, özel bas sekansları oluşturdu.
Moskova’da 3,5 milyon kişiye konser verdi
Jarre, en çok birer şov şeklinde geçen konserleriyle biliniyor. Jarre, konserlerinde ışık oyunları ve lazer ışıkları gibi görsel unsurları ustaca kullanıyor. Konserlerinde büyük kalabalıkların karşısına çıkan Jarre’ın Moskova’da verdiği bir konsere yaklaşık 3,5 milyon insan katılmıştı. Jarre aynı zamanda Ekim 1981’de Çin Halk Cumhuriyeti’nde konser veren ilk batılı müzisyen oldu.