Ana SayfaKültür & SanatSinemaEmek Sineması'na AVM ayarı: Kültür varlığına "vefada" son nokta

Emek Sineması’na AVM ayarı: Kültür varlığına “vefada” son nokta

-

Hukuki süreç devam ederken Kemer İnşaat tarafından 2013 yılında yıkılan 100 yıllık tarihi Emek Sineması, yerine yapılan AVM’nin üst katlarında 2016 yılında yeniden açılacak.

1924’te açılan Emek Sineması, hem kültürel hem de tarihi değeriyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Türkiye’deki sinemaların en görkemli örneği Emek Sineması aynı zamanda İstanbul Film Festivali’nin ana salonu olmuştur.

Bu kadar önem taşıyan Emek Sineması’nın korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edildiği ve tadilat yapılırken dahi özel izinlere tabii tutulmuş kültür varlığının, tarihi dokusu yok edilerek kamu malının özel şirket eliyle yeniden dönüştürülmesi başta sinema emekçilerinin ve sonra herkesin tepkisine yol açmıştı. Üstelik böyle bir yapının kültürel miras konumunda simge olması yaşanılan tepkileri daha da şiddetlendirmişti.

Emek Sineması 2016 4

Emek Sineması’nın yıkım süreci

1942’de çıkarılan Varlık Vergisi’ne kadar özel mülk olan eski adıyla Melek Sineması’nı, İstanbul Belediyesi satın alıyor. 4 Ocak 1957’de ise emekli sandığına satılarak adı Emek Sineması olarak değiştiriliyor ve kamu malı oluyor. Fakat 1992’de ihaleye çıkartılan Emek sineması ihalesini Kamer İnşaat adlı firma kazanıyor. Birçok yıkım süreci çeşitli gerekçelerle durduruluyor. Fakat 2009 yılında hazırlanan yeni bir projeyle yıkım yeniden gündeme geliyor. Kültür Bakanlığı’na bağlı koruma kurullardan geçiyor. Uzun bir süreçten sonra 2013 yılında yıkılma kararı alınıyor. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise 2015 yılı Ocak ayında Serkildoryan ve Emek projesiyle ilgili “kamu yararı olmadığı” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı veriyor.

Ancak mahkemenin kararına rağmen inşaat devam etti. Uzun süreçler sonunda ise 2016 yılında AVM’nin üst katlarında Emek sineması tekrardan açılmaya hazırlanıyor.

Sinemadan ilk fotoğraflar:

Emek Sineması 2016 3Emek Sineması 2016 2

SON YAZILAR

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor!

Bu yıl 18'incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs 2023 günü İstanbul’da yapılacak açılış etkinliği ile seyircisiyle buluşacak. Bir hafta sürecek festivalde emek temalı filmlerin yanı...

Salt Beyoğlu: Bu son şansımız mı?

İklim değişikliğinin ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan Bu son şansımız mı? gösterim programının 2022 seçkisi, Yunanistan’dan Peru’ya, Kanada’dan Avustralya’ya uzanan beş belgesel filmi bir...

Institut français Ankara sinema ve sergi salonunda yeşil filmler gösterimde olacak

Institut français Turquie, 8 Aralık Dünya İklim Günü vesilesiyle “sinema ve çevre” temalı 3 filmden oluşan programını sinemaseverler ile buluşturuyor. Sinema; sesinizi duyurmanıza, zihniyetleri/alışkanlıkları değiştirmeye çalışmaya ve toplumun belirli...
Emel Kocaer
Emel Kocaer
22 yaşındayım. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nde Basın ve Yayın okuyorum. Sayfa tasarımı (gazete) ile ilgileniyorum. Sait Faik gibi deniz aşığıyım, Sabahattin Ali gibi de doğa. Hayvan severim, barınak gönüllüsüyüm.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol