Ana SayfaKültür & SanatKitapEmine Kart’tan direnişin sokak hali "Öteki Yarım"

Emine Kart’tan direnişin sokak hali “Öteki Yarım”

-

Gezi İsyanı’nda sokağın özgürleştirdiği insanlar, sokağa çıkıp bir daha bırakmayanlar, zaten sokaklarda olanlar ve özgürlük için direnişe güç katanlar, fotoğrafçı Emine Kart’ın Öteki Yarım adlı çalışmasında bir araya geldi. Bu kitap ise önümüzdeki Cumartesi yine sokak ile buluşmaya hazırlanıyor.

Direnişi sokakta hayata geçiren ve dayanışma ile herkese umut veren portreleri kitaplaştıran Emine Kart, bu çalışmanın gelişme sürecini DİHA muhabiri Deniz Nazlım’a aktardı.

* * *

Türkiye tarihindeki en geniş toplumsal hareketler arasında yer alan Gezi direnişi ardından onlarca kitap ve belgesel yayınlandı. Fotoğrafçı Emine Kart tarafından hazırlanan Öteki Yarım ise Gezi direnişine dair yapılan çalışmaların en özgünlerinden biri.

Öteki Yarım” çalışması konusuyla dikkat çekiyor. Kart, Gezi direnişi ardından tüm baskı ve saldırılara rağmen sokağı terk etmeyen eylemcilere odaklanıyor. “Bu insanlar neden sokağı terk etmiyor?” ve “Onlar için sokak ne anlama geliyor?” sorularına cevap arayan Kart, bulduğu cevapları da Öteki Yarım adlı çalışmasında topladı.

Kitapta, 89 kişinin ayrı yarı fotoğrafları ve yazıları bulunuyor. Kart, yazı yazan kişilerin portre fotoğraflarını çekerken, yüzlerin yarısı yani sokakta gördüğünü kadraja alıyor. Özgürlük, barış ve adalet peşinde koşan insanlar ise öyküleri ve yazılarıyla fotoğrafın eksik kalan yanını tamamlıyor.

Sokağın belleği ve tarihe düşülen bir not…

Kitapta, Barış Anneleri’nden liseleri gençlere, sağlık emekçilerden sokağı günbegün izleyen gazetecilere kadar birçok farklı hayatın fotoğrafı ve yazısı bulunuyor.

Kart, Öteki Yarım ile “sokağın belliğini tutmak” istediğini söylüyor ve ekliyor: “Tarihe not düşmek istedim. Bu gün için hazırlamadım bu kitabı aslında. Belki 20 yıl sonra için hazırladım… Mücadele eden insanlar var kitapta. Mesela bir Barış Annesi var. Çocuğu başarılı bir sporcuyken dağa çıkmış. Bunu anlatıyor. Halepçe katliamının tanığı var mesela. Daha çocukmuş. Hâlâ sokakta o kişi. Herkesin ayrı bir hikâyesi var ama özünde sokak var yazılarda.

“Sokak beni özlediğim Öteki Yarımla buluşturdu”

Sokakla Gezi direnişi ile tanışan Kart, “Gezi direnişi öncesinde hayatım çiçek, böcek ve kitaptı. Şimdi ise sadece sokak” ifadesiyle anlatıyor değişimini.

Sokak beni özgürleştirdi” diyen Kart, sokağın kendisi için anlamını ise şöyle anlatıyor: “Sokaklar bana inanmayı, direnmeyi, inatla direnmeyi; insan hayatının ne kadar değersiz, ama aslında ne kadar da değerli olduğunu öğretti. Gözyaşını, kanı, ne çok acının yaşandığını… Gerçek dostluğun ne olduğunu… Bu süreç, omzumdaki yükleri teker teker atmamı sağladı. Sokaklar kendi bireysel alanımda bir şeyleri geride bırakma direnci, kendimi var kılma azmi sağladı bana; özgürlüğün ne kadar değerli ve bir o kadar da erişilebilir olduğunu gösterdi. Beni öteki yarımla buluşturdu sokaklar, özlediğim yarımla.”

Birçok kitabın aksine Öteki Yarım’da bir fiyat etiketi bulunmuyor. Kitap ya da fotoğraflarından para kazanmak istemeyen Kart, “Bir şeyi kâr amacıyla yapmanın beni kısıtladığını düşünüyorum. Kitabı kitapçılara dağıtıp satmayacağız. Birçok kuruma, kafeye dağıtıp herkesin okumasını sağlamak istiyoruz” diyor.

**Emine Kart tarafından hazırlanan ve 19 Kasım 2016 Cumartesi Saat 18.00’de okuyucuyla buluşacak olan “Öteki Yarım“ın tanıtımı Ankara’da direnişin merkezlerinden biri olan Konur Sokak’taki Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sergi Salonu’nda gerçekleştirilecek.**

Kaynak: İnadına Haber 

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol