Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeEvde Spirulina yetiştirmek: Yeşillendirin evleri

Evde Spirulina yetiştirmek: Yeşillendirin evleri

-

Bu eşsiz besini, alg dünyasının yeşil kardeşlerini dileyen herkes evinde yetiştirebilir. Gün ışığı alan bir cam önü en sevdikleri yerdir. İhtiyacınız olan spirulina kültürü, besi ortamı ve akvaryum! Gerisini gün ışığına bırakın.

Daha önce Gaia Dergi’de yayınlanan spirulinanın besin detayları ve tarihçesiyle ilgili Budist rahiplerin beslenme sırrı: Spirulina başlıklı yazıyı buradan okuyabilirsiniz. Sağ olsun bayağı bir bilgi vermiş ve tam da onun kaldığı yerden devam ediyoruz. Spirulina yetiştirmek için öncelikle spirulina kültürüne ihtiyacımız var. Genellikle 0.5 lt olarak satılıyor/temin ediliyor. Hazırladığınız ortama bu kültürü boşalttığınızda, uygun şartlar altında üremeye başlıyorlar. Kültürü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden almıştım, hâlâ yardımcı olurlar sanırım. Orası da olmazsa ebay’de birçok kültür satıcısı var. Linklerini aşağıda vereceğim.

Şimdi ufak bir liste yapalım, fiziksel olarak neye ihtiyacımız olduğu üzerine:

  • Besi ortamı ve spirulina kültürü.
  • Akvaryum 50 LT civarında.
  • Su, çeşme suyu olmuyor. Kapalı su lazım ve suyun alkali olması gerekli. Litre başına da 16 gr sodyum bikarbonat atıp suyu bazik yapmalıyız. Bu iş önemli çünkü spirulina bazik ortamda yaşayabiliyor ancak.
  • Akvaryum ısıtıcısı; sıcaklık ortalama 30-32 derece arasında olması lazım.
  • Hava pompası ve hava yolları. Akvaryum içinde bir çeşit su akışı olması, tabana koyacağınız hava yolları ile kabarcıklar suyu hareketlendirecektir.

Akvaryumu suyla doldurup, bazik yaptıktan sonra örneğin 50 lt akvaryum var, 800 gram sodyum karbonat attık sonra ısıtıcı yerleştirip suyu ısıtıyoruz daha sonrasında da ya kendi hazırladığımız ya da hazır satın aldığımız besin ortamını ekliyoruz suya. Sonrasında da kültürü ekliyoruz ve spirulinalar yetişmeye başlıyor. Diğer bir konu da güneş ışığı eğer tankların durduğu yer güzel ışık almıyorsa sıkıntı, çünkü ya büyümeleri yavaşlıyor ya da ölümler artabiliyor.

Yapay güneş ışığı denemiştim ama o da çok iyi gelmedi. Işığa dikkat etmek gerekiyor. Yaşayan her şey spiritüel herhalde. Onlarda bizim gibi ışıkçı.

Peki, hasat zamanına nasıl karar vereceğiz? Akvaryumdaki spirulina arkadaşlarımızın popülasyonları arttıkça ortalık iyice yeşillenecek. Koyu yeşil olması gerekiyor, bazıları ph ölçer kullanıyor ben direkt alıp süzmüştüm. Videolarda nasıl toplanıldığı, süzüldüğü üzerine paylaşımlar var. Aşağıdaki videonun 2. ya da 3. bölümünde paylaşmışlar. Görsel olarak çok daha iyi anlaşılır diye video koymak istedim. Bir de turnusol kağıdıyla ölçüm yapılabiliyor ve pH 10 olması hasat için uygun olduğu anlamına geliyor.

Şimdi biraz olası sıkıntılardan konuşalım, besi ortamı aldığımızda şelatlı demir çözeltisi gerekiyor bunu eczaneden bebekler için demir şurubu dediğinizde veriyorlar, oradan alabilirsiniz ve birkaç damla damlatsanız kafi gelir. Besi ortamıyla ilgili birçok formül var. Eğer bir kimyacı arkadaşınız varsa ondan bu ortamın nasıl hazırlanacağı üzerinde yardım alabilirsiniz. Zarrouk ortamı ya da (Zarrouk Medium) en iyisi olduğunu araştırdım.

Çukurova üniversitesinin kullandığı besi ortamının listesi de var. Onu da paylaşırım, o çözeltiyi hazırlarsanız işimiz daha da kolaylaşır. Ben kendilerine sorduğumda toplu alıyorlarmış ve oldukça büyük miktarlarda bize gelmiyor o iş ama toplu bir şekilde alınıp paylaşılabilir.

Spirulina ile ilgili olarak birçok şey var, hepsini buraya yazmak olmazdı. En hızlı ve temel “evde nasıl yaparız, besi ortamı ve kültürü nasıl buluruz” sorusuna cevap için bir şeyler hazırlamaya çalıştım. Ben denedim evde yetişiyor, 1.5 lt su şişelerinde yetiştirdim, damacana da oluyor hemen hemen her yerde oluyor.

Hava pompasına takacağınız çoğaltıcı ile hava borularını şişenin içine koyduğunuzda o oluşan fokurdama spirulina için gerekli hareketi sağlıyor. Spirulina oksijen üretmek için, ev dekorasyonunda, bio enerjide, birçok alanda kullanılıyor ve bana kalsa tüm devlet dairelerinde sebiller olmalı, koy bardağı iç ve devam et. Kendi kendine takılıyorlar zaten içerde. Evet şimdilik akışta bunlar geldi, sıra sizde dostlar. Bu alanda pek fazla bir şey bulamadım Türkiye’de ve gelişime açık bir konu. Umarım hep birlikte daha da açarız.

Yeşiller ve Miniklerle

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Avni Onur Sevinç
Avni Onur Sevinçhttps://www.avnionursevinc.com/
Gelişimimize uygun ekolojiyi inşa etmek için çalışan bir Doğa. Doğa, aynı zamanda arkadaşlarını da arar. Bu temiz ekolojide olmak ister misin?

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol