Ana SayfaYeşilGeri DönüşümFestival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor

Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor

-

Tüm dünyada sayısı gittikçe artan evsizler ve çözümü zor bir sosyal sorun olarak gözümüzün önünde duran evsizlik… Tüm insanların sağlıklı koşullarda barınması elbette hepimizin ortak dileği; ancak ekonomik sistemin yerleşik gücü karşısında, çözüm adına bireysel olarak ne yapabiliriz? Gönüllülük esasına dayanan Sheltersuit projesi, bu soruya cevap arıyor.

Hollandalı moda tasarımcısı Bas Timmer, sokakta yaşayan bir tanıdığının ölümünden sonra, 2014’ün sonlarına doğru, “Bir şey yapmalı!” diyerek arkadaşı Alexander de Groot’u yanına almış ve Sheltersuit projesini başlatmış.

Dışarıda zor şartlarda kalan evsiz insanları, sıcak ve kuru tutacak bir çözüm arayışıyla, ilk aşamada sadece ceket olarak ortaya çıkan fikir, tasarım ekibi evsizlerle empati kurdukça evrilerek tam teşekküllü bir barınak setine dönüşmüş. Her koşulda sıcak tutma, sağlamlık, su geçirmezlik ve kullanım kolaylığı gibi gerekliliklerle yola çıkan ekip, ilginç bir geri dönüşüm fikri yakalayarak, müzik festivali alanlarında terk edilmiş çadırları kullanmış. Sheltersuit adı verilen tasarım, uyku tulumuna dönüşebilen, su ve rüzgâr geçirmez ceketler olarak hayata geçirilmeye başlanmış.

Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor 3Hollanda Tasarım Haftası’nda dikkat çeken tasarım, sokakta yaşayan insanların soğuktan ve sudan korunma problemine, akıllıca işlevsel bir çözüm getiriyor. Tasarımı oluşturan, hepsi su ve rüzgâr geçirmeyen yüksek kalite kumaştan üretilen parçalar, ayrı ayrı ve birlikte çeşitli işlevlerde kullanılıyor. Bir sırt çantasına sığabilen bu parçalar; cepli ve kapüşonlu bir ceket, battaniyeye dönüşebilen uyku tulumu, bir atkı, yuvarlak bir yastık ve güneş panelli bir LED ışık kaynağı. Tek başınayken battaniye olarak kullanılan parça, ceketin ucuna fermuarla eklendiğinde bir uyku tulumuna dönüşüyor; kullanılmadığında ise sırt çantasında diğer parçalarla birlikte taşınabiliyor. Tasarımın bu modüler yaklaşımı, korunma işlevini yerine getirirken hareketliliği de kolaylaştırıyor. Zor koşullarda yaşama tutunan evsizler için gerçek bir hayat kurtarıcı olabilecek Sheltersuit, ihtiyacı olanlara karşılıksız veriliyor.

Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor 2 Projenin övgüye değer bir yanı da, tam bir gönüllü ekip çalışması örneği olması. Projenin kurucuları, üretim sürecinden dağıtımına kadar tüm süreci; gönüllüler, stajyerler ve mültecilerle birlikte yürütüyor. Tasarım gelişimine gönüllü tasarımcılar destek oluyor; çoğunluğu Suriyeli, bazıları profesyonel terzi olan mülteciler dikiş yapıyor, karşılığında kurs ve kalacak yer desteği alıyorlar; aynı vizyonu paylaşan firmalarla işbirliği yapılıyor; bazı bağışçılar ekibe kumaş ve malzeme sağlıyor; çeşitli vakıflar ve organizasyonlarla birlikte çalışılarak ürünlerin gerçekten ihtiyacı olanlara ulaştığından emin olunuyor.

Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor 1 Sheltersuit Foundation çatısı altında yoluna devam eden projenin amacı, mümkün olduğunca çok takım üretip dağıtmak; hedef ise sadece Hollanda’da 2 bin 500 adet Sheltersuit’i evsizlere ulaştırmak. Vakıf aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine verilen takımlar, şimdilik küçük miktarlarda üretiliyor, fakat haberler iyi. Sosyal medya ve çeşitli etkinlikler aracılığıyla Sheltersuit gönüllülerinin sesini duyan bağışçılar ve işbirlikçi markalarla birlikte proje büyüyerek Avrupa’ya yayılıyor. Hatta Facebook sayfalarında duyurdukları üzere, Suriyeli mülteciler için Balkanlar üzerinden İstanbul’a seyahat eden bir gönüllü ile birlikte 50 Sheltersuit yola çıkmış bile…

Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor 6Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor 5Festival alanında terk edilen çadırlar evsizlere umut oluyor 4 Kaynak: Treehugger

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Dönüştüremediklerimizden misiniz?

Çevrenin korunması adına yapılan sayısız kampanya ve yenilik ile karşı karşıyayız. Aslında mesele çevrenin koruma ile yan yana anılmasında. Korumayı gerçekleştirmek için eylemi yapan aktörün...
Ezgi Keskin
Ezgi Keskin
1986 doğumlu mimar, Ankara’da yaşıyor. Dünya ve insan için çalışmaya, birlikte yaşamaya, paylaşarak çoğalmaya inanıyor. Kendini, hayatı ve insanı anlamaya çalışıyor; bakıyor, dinliyor ve arıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol