Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafFotoğrafçı Sage Sohier'in 1980'lerde çektiği eşcinsel çiftlerin güzel ve tuhaf portreleri

Fotoğrafçı Sage Sohier’in 1980’lerde çektiği eşcinsel çiftlerin güzel ve tuhaf portreleri

-

Amerikalı fotoğrafçı Sage Sohier, 1980’ler Amerika’sında eşcinsel çiftlerin muazzam ve bir o kadar tuhaf fotoğraflarını çekti.

Çiftleri keşfetme isteğini babasının gay olmasını keşfetmesiyle birleştiren fotoğrafçı, eşcinsel çiftlerin gizlice yaşamak zorunda kaldıkları bir zamanda kişisel hayatlarına harika siyah-beyaz fotoğraflarla ışık tutuyor.

Sage Sohier’in fotoğrafları “At Home with Themselves: Same-Sex Couples in 1980s America-Evde Kendi Başlarına: 1980’ler Amerika’sında Eşcinsel Çiftler, adlı kitabından alınma. Proje 1986 yılında, basının ve halk ilgisinin AIDS salgınını “önüne gelenle yatmaya” bağladığı zamanda başladı. “Hastalığın gidişatı beni gey ve lezbiyen ilişkilerin yaygınlığı, çeşitliliği ve uzunluğu hakkında düşünmeye itti. Hedefim insanlara meydan okuyan ve etkileyen fotoğraflar çekmekti” diyor Sage.

Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (1)

Bu projenin sonucunda, değişik yaş ve durumdaki çiftlerin harika siyah-beyaz fotoğrafları oldu. Sage, “1980’lerde çoğu eşcinsel ilişki gizlice yaşanıyordu” diyor ve projenin eşcinsel ilişkileri keşfetme amacının yanında kişisel hedefleri olduğunu da ekliyor: “70’lerin sonunda babamın gey olduğunu öğrendim. Yani proje aynı zamanda ona ve onun hayat tarzına olan merakımdan da ilham alıyor.”

Bu durum, sadece çiftlerin olmadığı, aynı zamanda hayatlarındaki çocukları, aileleri, arkadaşları gibi diğer insanlarla iletişime geçtikleri bazı fotoğraflarda görülebiliyor. Amerikan fotoğrafçı bu işi söyle ifade ediyor: Bu projeyi mümkün kılan çiftlerin cinsel yönelimleri hakkında açık oluşlarıydı. Gey bir çift olarak dik durmak ve fotoğraflanmak oldukça cesaret isteyen bir iş.”

Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (2)

Proje, küçük bir iş olarak Massachusetts, Provincetown’da başladı. “İlk hafta altı çifti fotoğraflamış oldum, bundan sonra arkadaşların arkadaşlarının arkadaşlarını fotoğrafladım, ayrıca Boston ve diğer şehirlerdeki eşcinsel gazetelere reklamlar verdim. Fikre pozitif bir çok yanıt aldım” şeklinde konuşan Sage’in fotoğraflarında muazzam bir tuhaflık var ama bu, onların yalnız geçirdikleri zamana dahil olmamıza rağmen çok kişisel hissetmelerinden ve çiftler arasındaki iletişimin oldukça az açıklanmış olmasından geliyor.

Fotoğrafçı bunu “Bütün fotoğraflarımı ortak bir iş olarak görüyorum. Çiftler bana apartmanlarını gezdirirdi ve ben onlara nerede zaman geçirmekten hoşlandıklarını sorardım. Çiftlerle röportaj yapıp fotoğraflarını çekerek onlarla saatler harcadığım için insanlar genellikle rahatlardı ve daha doğal anlar yakalamam kolaylaştı” şeklinde açıklıyor.

Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (3)Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (5)Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (6)Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (7)Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (8)Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (9)Sage Sohier - 80'lerde Amerika'da Eşcinsel Çiftler (4)

Kaynak: It’s Nice That 

SON YAZILAR

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...

154 gazeteciden ortak açıklama: Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz

154 gazeteci ortak bir açıklama yayınlayarak, “Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz” dedi. Gazeteciler, LGBTİ+ Onur Ayı gelir gelmez yasaklar ve şiddetin...

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Esat – Eryaman Davası 22 Şubat’ta: #ZamanaBırakmıyoruz

2007 yılından beri devam etmekte olan, saldırıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden göçe zorlanan trans kadınların adalet arayışı olan Eryaman-Esat davasında, 22 Şubat Çarşamba günü Ankara 30. Ağır...
Gizem Şentürk
Gizem Şentürk
Koç Üniversitesi İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde öğrenciyim. Genellikle LGBT+ toplulukları ile ilgileniyorum ve elimden geldiğince bu konu üzerinde çalışıyorum. Bunun yanında feminizm ve genel olarak kadın çalışmalarıyle kendimi geliştirmeye çalıştığımı söyleyebilirim.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol