Ana SayfaKategorisizYüzdüğünüz süre boyunca okyanusları temizleten proje: Sponge Suit

Yüzdüğünüz süre boyunca okyanusları temizleten proje: Sponge Suit

-

Her gün dünyamızı gitgide kirletiyoruz. İster yollar, ister kaldırımlar, ister ormanlar ya da denizler olsun; gün geçtikçe dünyamız bu işin içinden artık tek başına çıkamıyor. Peki, siz de normal hayatınızı sürdürürken örneğin; tatilde, denizde ya da bir okyanus kıyısında yüzerken o suları temizlemek ister miydiniz? İşte bu proje, bunu mümkün kılacağa benziyor.

Sponge Suit Deniz Yüzeyini Temizleyen Bikini, İstanbul ve New York merkezli “Eray Carbajo” adındaki atölyesinde Türk tasarımcılar tarafından tasarlandı. Bikinin materyallerindeki teknolojiyi geliştirenler ise Riverside Kaliforniya Üniversitesi‘deki Türkiyeli profesörler Mihri Özkan ve Cengiz Özkan.

SpongeSuit1
Ekip; “Sponge Suit” (Sünger Giysi) adıyla hazırlanmaya başlanan, sünger adıyla bilinen karbon malzemeden yapılmış bu bikininin zararlı ve kirli suyu emerken bir yandan da temiz hava püskürtmesini hedefliyor. Bu tasarım bikini, Reshape’s 2015 Giyilebilir Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı. Isıtılmış sakkaroz, yani şekerle de karıştırılan bu “sünger” bikini, gözenekli yapısıyla kirli suyu içine absorbe edebiliyor ve ayrıca ağırlığının 25 katını taşıyabiliyor.

Mihri ve Cengiz Özkan çifti ve diğer iki araştırmacı da bu projeyi geliştirmek için çaba sarf ettiler. Başlangıçta; ekip, suyun fazla olan tuzunu düzenleyip, petrol ve kimyasal barındıran suları da sünger tarafından absorbe edilmesini düzenlemeye çalıştı. Fakat daha sonra, Reshape’in Giyilebilir Teknoloji Yarışması’ndan haberdar olduklarında işler değişti ve bu projeyi bir adım öne daha taşımak istediler.

20 defa kullanılabiliyor

Proje; 3D baskılı bir kafeste, içinde bir sünger malzemesi bulunan bikiniyle başladı. Bitmiş hâli; 2 mm kalınlığında, 250 santimetre karelik bir yüzey alanına sahip ve sadece 54 gram ağırlığında kaydedildi.

Mihri Özkan; Sponge Suit’in özelliklerini kaybetmeden tam 20 kez kullanılabileceğini belirtti. Kirli suyu yeterince absorbe eden bikini, 20 kez kullanımdan sonra sadece kirli suyu hazmetme kapasitesini yitirecek konuma geliyor.

SpongeSuit4 Bikinin temizlenmesi ve absorbe ettiği kirliliği atması için bin santigrat derecede ve hatta daha fazla bir ısıda 1,832 Fahrenheit gibi bir derece arasında bekletilmesi gerekiyor. Tabii ki de bu tür ısıların ulaşamayacağımız bir dereceye sahip olmaları, bu bikinileri kullanamayacağımız demek değil. 3 boyutlu kafes sayesinde, içindeki sünger rahatça çıkarılabiliyor ve yerine yeniden kirliliği absorbe edecek bir sünger takılabiliyor. Geriye de sadece çıkardığınız süngeri geri dönüşüme atmak kalıyor.

SpongeSuit3
“Sağlık problemi yaratır mı?” düşünceleri akıldan geçse de bikininin endişe gerektirecek bir zararı olmadığı açıklandı. Şirket tarafından yapılan basın açıklamasında; Sponge Suit’in içerisindeki sünger maddenin, vücuda bakan kısmında, kirliliğin vücuda geçmesini engelleyecek bir bariyer bulunduğunu açıklıyor. Böylece kirli maddeler, cilde temas etmiyor.

Mühendisler, bu buluş için patent alma konusunda araştırmaya başladıklarını açıkladı. Ayrıca benzer mayolara karşın, Sponge Suit, sakkarozdan oluşan maddesiyle daha düşük maaliyetle piyasaya sunulacak.

SpongeSuit2
Cengiz Özkan; “Sünger malzemesinin ana maddesini şeker oluşturduğundan, maliyeti oldukça düşük olacak. Ayrıca yedek pedleri de oldukça düşük bir fiyattan piyasaya sunmayı düşünüyoruz” dedi. Ayrıca tüketicinin moda anlayışına da pek uymadığını belirtmesi, olası bir problem haline gelirse gelsin; bu bikininin asıl amacı hem eğlenip hem de çevreye katkı sağlamak. Ayrıca Özkan, bikininin hiçbir şekilde rahatsız edici bir özelliği de olmadığını ısrarla belirtiyor.

“Sörf tahtaları ve yüzme malzemeleri, deniz ve okyanuslara karışıp onları anlamamız için ilk adımdı. Şimdiki adım ve bu teknolojiyle bu engin suları daha iyi anlayacağız” diye de ekliyor Riverside/Eray şirketi.

Bazı bilim insanları, bu teknolojinin çok da işe yaramayacağını öngörseler de ekip, bütün herkesin ilgisini çekmeye ve her bir insana bu bikiniden giydirmeye can atıyor. Kim bilir, belki de bir gün azar azar da olsa kirlettiğimiz dünyaya bir katkımız olur.

Kaynak: True Activist 

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Dilek Alabulut
Dilek Alabulut
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema öğrencisi. Resim yapmayı, müziği, hayvanları ve insanlara faydası dokunmasını seven biri. Doğa aşığı. Hayvanlarla insanlardan daha iyi anlaşıyor. Fotoğraf ve kısa film üzerine çalışıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol