Collectif Medz Bazar, Fransa’da yaşayan Anadolu göçmeni ailelerin çocuklarının oluşturduğu bir müzik topluluğu. Ermeni ve Türk halk şarkılarını kendi tarzlarında yorumlayarak seslendiriyor ve aynı zamanda kendi bestelerini de yapıyorlar. Şimdiye kadar yayınlanmış iki albümleri var; Kokoreç (2014) ve Poshmanella (2017).
Collectif Medz Bazar’ın ilk tohumları, 2012 baharında, birkaç kişinin Paris’te konserler ve kültürel etkinlikler vesilesiyle tanışmasıyla atıldı. Her birimiz farklı kökenlerden geliyorduk. Aramızda daha önce amatör veya profesyonel olarak müzik yapmış olanlarımız vardı ama en önemlisi, hepimizin bir şekilde müzikle gönül bağımız vardı. Genellikle doğu müzikleriyle ilgili konser ya da etkinliklerde bir araya geliyorduk ve zamanla birlikte müzik yapma fikrinden de bahseder olduk.
İlk somut adım Paris’te çoğumuzun uğrak durağı, bazılarımızın çalıştığı mekân olan, Peniche Anako Ermeni Kültür Derneği’nde yapılacak olan bir Jam Orientale sayesinde oldu. Peniche Anako’da her iki ayda bir düzenlenen Jam Orientale buluşmaları, doğu müziklerinin ve dolayısıyla doğu müzikleri enstrümanlarının da ön planda olduğu doğaçlama buluşmalarıdır. Bu sayede ortak müzikal zevkleri olan müzisyenleri bir araya getiren güzel fırsatlar yaratır. İşte Medz Bazar’ı kurma fikri de böyle bir Jam Orientale buluşmasına hazırlık aşamasında doğdu.
Başlangıçta amaç, Jam Orientale buluşmasına renk katacak, biraz da ortamı ısıtacak birkaç şarkılık bir repertuar hazırlamaktı. Ortak bir repertuar oluşturmakta hiç zorlanmadık, çünkü ne de olsa aynı topraklardan geliyorduk. Birkaç buluşmadan sonra, herkesin tuzunu kattığı, Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Arapça şarkılardan oluşan bir şarkı havuzumuz olmuştu bile.
Müzikal olarak ilk buluştuğumuz günden beri amacımız, başta Ermeni ve Türk halkları olmak üzere Anadolu’nun, Orta Doğu’nun ve başka diyarların halk şarkılarını ve türkülerini bizim gördüğümüz ve duyduğumuz yerden yorumlamak, bir anlamda geleneği kendimize özgü bir şekilde yeniden yaratmak oldu. Gördüğümüz ve durduğumuz yer derken, aslında hem çaldığımız enstrümanların çeşitliliğini hem köken olarak geldiğimiz yerlerin çeşitliliğini, hem de müziği algılayışlarımızdaki çeşitliliği kastediyoruz.
Geleneksel parçalar dışında repertuvarımızda aynı zamanda beste çalışmalarımız da var. Bestelerimizde rap, caz, halk müziği gibi birbirinden epey farklı tarzlardan etkiler bulmak mümkün. Anlattıklarımız ise müziksiz anlatamadığımız, her birimize ayrı ayrı dokunan olaylar, insanlar, mekanlar ve anılar diyebiliriz.
Grubun adının başına koyduğumuz Collectif kelimesi de tabii ki boşuna değil, çünkü Medz Bazar’ın bir lideri, assolisti ya da bestecisi yok. Aramızdan birinin fikrinden yola çıksak dahi, hem besteleri hem de uyarlamaları ortak bir şekilde üretmeye ve her konuda ortak karar vermeye gayret ediyoruz. Collectif olarak bizi bir arada tutan ve birlikte müzik yapmaya iten şey ise geldiğimiz kültürlerin ve müzikal geçmişimizin çeşitliliğine rağmen buluştuğumuz bu ortak üretme ve paylaşma tutkusu. Zamanla dinleyicilerimizin de bizimle bu tutkuyu paylaştığını gördükçe daha da heveslendik ve yaklaşık 6 yıldır birlikte müzik yapıyoruz.
Haziran ayında, uzun zamandır yapmak isteyip yapamadığımız ufak bir Türkiye-Ermenistan turnesini gerçekleştireceğiz. Türkiye için tarihler şöyle:
11 Haziran Pazartesi / İstanbul 1 Konseri / Cemiyet
https://www.facebook.com/events/175079986524037/
12 Haziran Salı / Ankara EskiyEni
https://www.facebook.com/events/606711519694395/
14-15-16 Haziran / Kabak Koyu Yerdeniz Kamp
https://www.facebook.com/events/231913830876241/
18 Haziran Pazartesi / Diyarbakır / PubLo Bar
https://www.facebook.com/events/620609018298952/
19 Haziran Salı / İstanbul 2 Konseri / Muaf Peyote Kadıköy
https://www.facebook.com/events/1982219788517157/
Daha fazla bilgi için;
Web Sitesi: https://collectifmedzbazar.bandcamp.com/
Facebook’ta: https://www.facebook.com/CollectifMedzBazar/
Poshmanella (2016) Açık hava albüm kaydı belgeseli;
Maksim Gorki Theater, Berlin (2018)