Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği geçen yıl gerçekleştirdiği, Türkiye’de futbol alanında cinsel şiddet ve cinsiyet ayrımcılığına odaklanan ilk disiplinlerarası çalışmalardan biri olan Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu‘nun kitabını yayımladı.
Kitapta, spor ve futbol alanında çalışan akademisyen, avukat, psikolog, gazeteci ve STÖ’lerin konuşmalarının yanı sıra, sempozyum boyunca futboldaki şiddet ve cinsiyetçi söylemlerin kırılması ve alternatif oluşturulması için gerçekleştirilen atölyelerinin çıktılarına da yer verildi.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), cinsel şiddet ve istismarın fiziki olmayan, temas içermeyen neredeyse tüm biçimleri, bugün ülkemizde meşru ve en kitlesel ortamlarda söylem ve eylem olarak, dahası ‘sembolik eylemler’ yoluyla gerçekleştiğini belirtiyor. Dernek; kadınların ve LGBTİ+’lerin futbolla ilişkisinde yıllardır süregelen ön yargılar, kadın futbolunun gerektiği kadar önemsenmemesi, son dönemde daha sık gündeme gelen cinsel istismar ve cinsel şiddet tartışmaları ve tribünlerden eksik olmayan cinsiyetçi söylemleri gündeme getirme ihtiyacından ortaya çıkan sempozyumun, kitabının da Türkçe bir kaynak olarak bu alanda bir boşluğu dolduracağını düşünüyor.
CŞMD’nin 13-14 Mayıs 2017 tarihlerinde, Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin ana sponsorluğunda, Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) ve Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi’nin de desteğiyle düzenlediği Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu’nda; spor ortamlarındaki kadınların, çocukların, engellilerin ve LGBTİ+ların maruz bırakıldıkları cinsel şiddet, cinsel istismar ve ayrımcılık gibi konular farklı açılardan ele alınmış, talepler ve çözümler konuşulmuştu. Kitapta, sempozyum konuşmalarına ek olarak derneğin takip ettiği futbolda cinsel şiddet davaları, basın bildirileri, kampanyalar, futbol kulüplerine gönderdikleri işbirliği talepleri ve çözüm önerileri de yer alıyor. Sempozyumun kitabı, Açık Toplum Vakfı ve Heinrich Böll Stiftung Derneği‘nin desteğiyle basıldı.
Kitaba PDF olarak ulaşmak isteyenler buraya tıklayabilir, basılı olarak edinmek isteyenler [email protected] adresine mail atabilirler.