Hubble teleskobu tarafından çekilen bir fotoğraf, bir galaksinin yanındaki daha büyük başka bir galaksi tarafından bir çırpıda yenilip yutulma anını gösteriyor.
Uzayın sonsuz olması (teorik olarak), oradaki her şeyin düzenli bir şekilde yerleşik olması anlamına gelmiyor. Ufak cisimlerin diğer cisimlere şiddetle çarpmasından, galaktik ölçekteki cisimlein birleşmesine kadar her şey birbiriyle etkileşim halinde olabilir.
NGC 7714, Dünya’dan kabaca 100 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir sarmal galaksidir. Kendine oranla daha küçük olan komşusu NGC 7715’e biraz fazla yakınlaştığı için, tabiri caizse, bu galaksiyi mideye indiriyor.
100 milyon ile 200 milyon yıl arası bir zaman önce, bu iki galaksi o kadar çok yaklaştılar ki, birbirlerinin toz bulutlarına zarar vermeye başladılar.
Normal bir sarmal galaksinin aksine, bu galaksinin kolları uzadı ve merkezden dumanlı, altın rengi bir sis oluşmaya başladı.
Ayrıca, bir halka ve iki uzun yıldız yolu NGC 7715’e doğru uzayıp, iki galaksi arasında bir köprü oluşturdu. Bu köprü, NGC 7715’ten NGC 7714’e, merkezinde olması gereken yıldız oluşumuna gerekli materyali iletiyor.
Yeni oluşan bu yıldızların çoğu Wolf- Rayet olarak bilinen, evrim geçirmiş olağanüstü büyüklükte yıldızlardır. Yüzey sıcaklıkları 30.000 ile 200.000 Kelvin aralığında seyreder. (Güneş’in yüzey sıcaklığı 5,778 Kelvin’dir)
Büyük yıldızların evrim sürecinde, Wolf- Rayet yıldızları “hızlı yaşa, genç öl” aşaması olarak nitelendirilebilirler. Fazla sıcak ve parlak bir ışık saçsalar da; bu yıldızlar güneş rüzgarlarından dolayı artan bir ivmeyle hacim kaybederler. Dolayısıyla, yıldız materyalini yitirdiği için hayatına bir süpernova patlamasıyla son verir.
Yıldız oluşumundan dolayı, NGC 7714 bir Wolf-Rayet yıldız yağmuru galaksisi olarak sınıflandırıldı.
Kaynak: Cnet
Başlık Görseli: Spacetelescope.org