Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikGıda atıklarına bir tepki: Besin Zinciri Projesi

Gıda atıklarına bir tepki: Besin Zinciri Projesi

-

Açlık, dünyanın en büyük problemlerinden biri. Çoğu kişi, besin dengesizligi yüzünden günümüzde birçok hastalıkla pençeleşiyor. Gerçekten de bakacak olursak, dünyada ne kadar büyük bir dengesizlik ve acımasızlık olduğunu daha büyük bir çerçevede görebiliriz.

Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda atığı çöplere gidiyor ve biz bu konuda henüz düzgün bir adım atmış değiliz. Fakat, İsrailli sanatçı Itamar Gilboa, bu konuda bir şeyler yapmak için kolları sıvamış durumda. Bir projeyle bizlere yol gösterecek: Besin Zinciri Projesi.

consumed-food-products-sculptures-itamar-gilboa-3
Gilboa, Israil doğumlu bir sanatçı ve sanata ilham veren şehir olan Amsterdam’da yaşadı. Şimdi sanat okulu için vatanına geri döndü. Stüdyosu bugüne kadar yaptığı çalışmalarla dolu olan Gilboa, yaptığı bu son projesinde neden bunu amaçladı?

consumed-food-products-sculptures-itamar-gilboa-6
Gilboa; bu projeyle, gıda atıklarının bu artışını insanlara göstermek istedi. 365 gün yediği gıdanın miktarını tutup, bununla ilgili bir proje hazırladı. Besin Zinciri Projesi kapsamında; 1 yılda 113 patates, 25 litre taze süt, 22 pizza, 37 hamburger, 117 muz, 31 elma, 196 çerez türevi gıda, 307 kutu kola, 19 elmalı kek ve 111 litre kırmızı şarap tüketmiş. Yemekler çok da sağlıklı değil ve hayvan sömürüsünü içeren ürünleri barındırıyor. Amsterdam’dan İsrail’e döndüğünde Gilboa’nın sayılarla takıntısı başlamış. Peki, birisi nasıl bir yıllık yemek tüketimini böyle düzenleyebilir?

consumed-food-products-sculptures-itamar-gilboa-8
Tabii ki küçük bir süpermarket açarak. Fakat bu farklı bir süpermarket. Gilboa, gıdaları not tutabilmek için estetik bir süpermarket açtı ve bu marketin içini de hayalet yiyecekler diye tabir ettiği, yediği ve not tuttuğu yiyeceklerle doldurdu. Yıl boyunca tüketilen gıdaları, doğru bir sonuca ulaşıncaya kadar reçineyle kaplanıp çoğaltılamaz ve yenilemez hâle getirildi, yani bir nevi heykelleştirildi.

consumed-food-products-sculptures-itamar-gilboa
Gilboa, dünyaya bir iyilik yapmak istedi; gıda problemleri ve atıkları üzerine dikkatleri yoğunlaştırmak için bu projeyi hayata geçirdi. Sadece tek bir kişi tarafından bir yılda tüketilen ve atık haline gelen gıda miktarına bakarsak, milyarlarca insanın attığı gıdaları hayal bile edemeyiz. Gerçekten de tabağımızda bıraktıklarımızın arkamızdan ağladığını görebiliriz.

Kaynak: Bored PandaFood Chain Project, Amsterdam Art

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...
Dilek Alabulut
Dilek Alabulut
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema öğrencisi. Resim yapmayı, müziği, hayvanları ve insanlara faydası dokunmasını seven biri. Doğa aşığı. Hayvanlarla insanlardan daha iyi anlaşıyor. Fotoğraf ve kısa film üzerine çalışıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol