Temmuz ayında Plüton’a ulaşan New Horizons uzay aracından yeni fotoğraflar yayınlandı. Siyah beyaz fotoğraflarda kaos bölgesi, Cthulhu Regio (karanlık bölgeler) ve Sputnik Planum (buzla kaplı alanlar) rahatlıkla gözlemlenebiliyor.
New Horizons araştırmacılarından Alan Stern: “Plüton, yeryüzü şekillerinin çeşitliliğini ve şimdiye kadar Güneş Sistemi’nde tanık olmadığımız süreçleri gözler önüne seriyor. Bu uçuştan önce Plüton’u bu şekilde resmeden bir sanatçı olsaydı muhtemelen abartılı bulurdum, ama gördüğümüz şey tam olarak öyle.”
New Horizons yüksek çözünürlükteki fotoğrafları göndermeye devam etse de uzay aracının karşıdan yükleme hızı düşük olduğundan tüm fotoğraflara 1 yılda ulaşılacağı tahmin ediliyor. NASA’ya göre fotoğraflar piksel başına 400 metrelik bir çözünürlükte ve nitrojen buz akışı, vadiler, kum tepecikleri ve Jüpiter’in uydusu Europa’yı andıran düzensiz dağ oluşumları incelenebiliyor.
New Horizons Jeoloji, Jeofizik ve Görüntüleme (CGI) ekibinde yer alan Jef Moore: “Plüton’un yüzeyi Mars’ınki kadar karmaşık. Düzensiz dağlar, Sputnik Planum bölgesinde bulunan donmuş nitrojenle karışan buz nedeniyle oluşmuş olabilir.”
Plüton’un ekvatoral bölgesi, 1800 km yukarıdan böyle görünüyor:
Sputnik Planum buzullarının merkeze doğru akışı, 80 bin km yukarıdan.
470 kilometrelik alandaki engebeli yüzey, kaos bölgesi olarak adlandırılıyor.
Plüton’un en büyük uydusu Charon, New Horizons’un tarihi yolculuğu tamamlamasına 10 saat kala görüntülendi. Yalnızca 1,200 km çapında, kuzeyinde yer alan karanlık kutup bölgesi gibi, farklı coğrafi özellikler barındırıyor.
Yayınlanan fotoğrafları NASA’nın internet sitesinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: Science Alert