Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, kapılarını Bodrum’un yeni kültür ve sanat merkezi Zefirya’da açmaya hazırlanıyor. Bu yıl 16’ıncısı düzenlenecek Festival, 12 Temmuz Cuma akşamı Aktur-Zefirya Kültür ve Sanat Merkezinde sanatseverlere merhaba diyecek. Liba Laboratuarları etkinlik sponsorluğuyla gerçekleşecek açılışın konuğu, Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay olacak.
Bodrum Klasik Müzik Derneğinin düzenlediği, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, bu yıl 12 Temmuz’da başlayıp, 6 Eylül’e kadar sürecek ve 17 konsere ev sahipliği yapacak. Ülkemizin yanı sıra Hollanda, Tayvan, Almanya, İtalya, İsrail, Norveç, İrlanda, İspanya ve KKTC’den çok değerli sanatçıların katılacağı festival, bu yıl dört merkezde gerçekleşecek. Gülsin Onay konseriyle hizmete girecek olan Bitez’deki Aktur-Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, açılış akşamında Frédéric Chopin’in eserlerine sahne olurken, diğer konserler 25 asırlık tarihi taş ocağı; Gümüşlük sahilindeki festival merkezi ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde gerçekleşecek.
Dünyanın en büyük Chopin yorumcuları arasında gösteriliyor
Bitez’in yeni kültür ve sanat merkezi Aktur-Zefirya ile işbirliği içersinde planlanan konserlerin ilki, hem festivalin hem de sanat merkezinin açılış konseri olacak. Adını Yunan tanrısı Zephyros’tan alan merkezin, ilk konuğu Devlet Sanatçımız Gülsin Onay, gecede Chopin’in eserlerine yer verecek. Uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilen ve Polonya Hükümeti tarafından, Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırılan Piyanist Gülsin Onay, Liba Laboratuarlarının etkinlik sponsorluğu ile gerçekleşecek gecede, bestecinin şu eserlerine yer verecek; “Scherzo in B minor, op.20”; “Ballade no.3 in A flat major, op.47”; “Nocturne in E flat major, op.9 no.2” ve “Andante spianato et Grande Polonaise brillante, mi bemol majör Op.22”. adlı eserle gecenin ilk yarısını bitirecek olan sanatçımız, aradan sonra programına yine Frédéric Chopin’le devam edecek. Onay sırasıyla şu eserleri seslendirecek; “Variations brillantes sur le Rondeau favori de ‘Ludovic’ de Hérold et Halévy, B flat major, op. 12”; “Sonata in B minor, op.58: ‘Allegro maestoso’, ‘Scherzo: molto vivace’, ‘Largo ve Finale: presto non tanto”.
Gülsin Onay: “Açılışa büyük bir heyecanla hazırlanıyorum”
Festivalin sanat danışmanlığını da yapan Devlet Sanatçımız Gülsin Onay, açılış öncesinde duygularını ifade ederek; “Benim için sezon kapanışı ile yaz festivalleri döneminin yoğunluğu, birbirlerini takip ediyor. 33.Uluslararası İzmir Festivali’nin açılışı, İstanbul’da bir masterclass, 8. Fethiye Benyamin Sönmez Müzik Festivali’nin kapanışı, İstanbul Üniversitesi’ndeki 31. Journées Aritmetiques Kongresinin açılış konseri, KKTC’nde adıma düzenlenen piyano festivalinin açılışı ve bir masterclass, ardı ardına gerçekleşen etkinlikler oldu. Şimdi ev sahipliği yapacağımız Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin 12 Temmuz’daki açılışına büyük bir heyecanla hazırlanıyorum. 16 yıldır fikren ve kalben beraberliğimizi sürdürdüğümüz Gümüşlük Festivali Sanat Yönetmeni Eren Levendoğlu ile ve muhteşem ekibimizin gayretleriyle yeniden sizlere gururla sunacağımız festivalimizi birlikte yaşamak için sabırsızlanıyorum. Umarım yine müzikle güzel dünyalara birlikte yolculuk keyfini paylaşırız.” dedi.
16. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali sponsor ve destekçiler
Kurumsal Sponsorlar; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi. Kumda Tema Sponsorları; Sistem A.Ş ve Gruptrans. Açılış Konseri Etkinlik Sponsoru, Liba Laboratuarları. Etkinlik Sponsorları; Koçtaş, Aris Life-Canderel, Jasmin Art Production. Festivalin bu yıl İşbirliği içersinde olduğu kurumlar ise Aktur A.Ş, Art Israel ve Culture Ireland’dan oluşuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları, Resmi Ulaşım Sponsoru olurken, Julius Meinl ve Hancı İnşaat ise Servis Sponsoru olarak yer alıyorlar. Festivalin medya sponsorları ise Digiboard, Radyo Halikarnas ve Radyo EKO.
Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, Toprak Ev Konserleri, Gümüşlük Sahili Konserleri ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü konserleri saat 20.30; Antik Taş Ocağı, ‘Taşta’ konserlerinin başlama saati 21.15’tir. Biletler, etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.30’dan itibaren etkinlik mekânındaki gişeden temin edilebilir. Ayrıca biletler, 5 Temmuz Cuma gününden itibaren Bİletix’ten temin edilebilecek.
www.gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
www.instagram.com/gumuslukfest
16. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali
12 Temmuz – 06 Eylül 2019
PROGRAM
12 Temmuz – “Açılış Konseri” Gülsin Onay, Piyano Resitali, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30 (Liba Laboratuarları Etkinlik Sponsoru)
17 Temmuz – Escarteen Sisters (İspanya) Flavia Escarteen (Vokal/Viyolonsel) & Laia Escarteen (Vokal/Keman), yer: Toprak Ev, 20.30
19 Temmuz – Jeroen Den Herder (Hollanda) – Viyolonsel & Hua Hsuan Lee (Tayvan) Piyano, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30
21 Temmuz – Kumda Çello, yer: Toprak Ev, 20.30
26 Temmuz – Tuncay Yılmaz & Emre Elivar (Türkiye) – Keman & Piyano, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30
28 Temmuz – Kumda Keman, yer: Toprak Ev, 20.30
1 Ağustos – Eser Öktem (KKTC) – Piyano, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
2 Ağustos – Konstanze Eickhorst (Almanya) – Piyano, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30
8 Ağustos – Francesco Libetta (İtalya) – Piyano, yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Koçtaş Etkinlik Sponsoru)
11 Ağustos – Kumda Piyano, yer: Toprak Ev, 20.30
16 Ağustos – “Taşta Festival Buluşması” Bodrum Oda Orkestrası, Lior Shambadal (İsrail) – Şef; Gülsin Onay – Piyano; Tolga Atalay Ün – Piyano; Deniz Akalın – Piyano, yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Art Israel işbirliği ile gerçekleşecek konserin Etkinlik Sponsoru Sistem A.Ş ve Gruptrans)
18 Ağustos – Begül Erhan (Türkiye) – Gitar, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
20 Ağustos – Mathias Eick Quintet (Norveç): Mathias Eick (Trompet); Audun Erlien (Bas); Andreas Ulvo (Piyano); Hakon Aase (Keman); Torstein Lofthus (Davul), yer: Festival Merkezi, 20.30 (Aris Life-Canderel Etkinlik Sponsoru)
25 Ağustos – Kumda Kontrbas, yer: Toprak Ev, 20.30
27 Ağustos – Gümüşlük Caz Kampı Açılış Konseri (Türkiye): Sibel Köse (Vokal); Ece Göksu (Vokal); İmer Demirer (Trompet); Engin Recepoğulları (Saksofon); Erkan Oğur (Gitar); Neşet Ruacan (Gitar); Eylül Biçer (Gitar); Can Çankaya (Piyano); Kağan Yıldız (Kontrbas); Berke Özgümüş (Davul), yer: Festival Merkezi, 20.30 (Jasmin Art Production Etkinlik Sponsoru)
31 Ağustos – Fidelio Trio (İrlanda): Darragh Morgan (Keman); Adi Tal (Viyolonsel); Mary Dullea (Piyano), yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Culture Ireland işbirliği ile gerçekleşecek konserin Etkinlik Sponsoru Koçtaş)
6 Eylül – “Kapanış Konseri” Gülsin Onay – Piyano Resitali, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
GFA Masterclass Programı
15 – 21 Temmuz GFA Viyolonsel Masterclass; Jeroen Den Herder
23 – 28 Temmuz GFA Keman Masterclass; Ildiko Moog & Erkin Onay
30 Temmuz – 11 Ağustos GFA Piyano Masterclass; Francesco Libetta & Konstanze Eickhorst & Gülsin Onay
13 – 18 Ağustos GFA Şeflik Masterclass; Lior Shambadal
20 – 25 Ağustos GFA Kontrbas Masterclass; Fora Baltacıgil
Gülsin Onay Biyografi
Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsar. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırmıştır. Kendisine 2.piyano konçertosunu ithaf eden hocası Saygun’un, dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir.
Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuar zenginliğini de yansıtır. 2004 yılından bu yana, Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin Sanat Danışmanlığını yapmaktadır. 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla, 1988’de Boğaziçi ve 2007’de de Hacettepe üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır.
Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi’nin de Sürekli Sanatçısıdır. 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası, Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü”, 2018 Bodrum Müzik Festivali Onur Ödülü Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ’da bir sokağa Gülsin Onay’ın ismini veren Süleymanpaşa Belediyesi, 2015’ten bu yana, sanatçının adına “Gülsin Onay Piyano Günleri”ni ve ayrıca birkaç gün önce finali gerçekleştirilen Bisante Gülsin Onay Ulusal Beste Yarışması’nı düzenlenmektedir.
Onay, 2017’den bu yana, TRT Radyo-3’te “Gülsin Onay’la Radyo-3 Atölyesi” adlı bir program hazırlayıp sunmaktadır.