Ana SayfaUzayGüneş'in mevsimleri olduğu ortaya çıktı

Güneş’in mevsimleri olduğu ortaya çıktı

-

Mevsimleri değişken olan yalnızca Dünya değil. Bizim yıldızımız Güneş de değişimlerden geçiyor.

Güneş’in 11 yıllık bir döngüye girdiği bilinen bir gerçektir. Bu döngünün doruğunda, uzaya yüklü parçacıklar püskürtür. Bunlar da Dünya’da olağanüstü auroraları tetikleyen güneş fırtınaları yaratır.

Şimdi ise onun bu döngüsüne kıyasla daha kısa olan ve 330 gün süren bir ikincil döngüsünün olduğu keşfedildi. Diğer bir deyişle Güneş’in, bir Dünya yılı kadar süren mevsimsel bir döngüsü var.

Bu Güneş Patlaması, iki dalga boyu şiddetli ultraviyole ışının karışımı
Bu Güneş Patlaması, iki dalga boyu şiddetli ultraviyole ışının karışımı

Elektrik yükü taşıyan Güneş, aşırı derecede sıcak gazdan oluşan devasa bir toptur. Bu gaz yüksek bir hızla dalgalanır; güneş ise durağan haldedir.Bu durum Güneş’in manyetik olduğuna işaret eder.

“Bir yükü hareket ettirirsen manyetik bir alan oluşur. İşte Güneş’in içinde meydana gelen şey de budur” diyor University College London’dan Louise Harra.

Manyetik alanda hareketli dalgalar bulunur. Yarıkürelerdeki dalgalar birbirleriyle etkileşim halinde olabilir ve çarpışabilirler. Bu da mevsimin değiştiği zamandır.

indir (1)

Bu dalgalar, jet akımları gibi değişkendirler. Colorado’daki National Center for Atmospheric Research’den (Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi) Scott McIntosh “Dalgalar birbirine geçtiğinde manyetik alan yüzeye doğru genişler ve oradakilerin de istikrarını bozar. Bu genişleme aylarca sürer” diye belirtiyor.

indir (2)

Yeni bulgular, bizi Güneş’teki değişken mevsimleri tahmin edebilmemiz açısından bir adım ileri götürüyor. Uyduları ve radyo dalgalarını etkileyebilecek derecedeki güçlü güneş fırtınalarını tahmin edebilmek işimize yarayabilir.

Güneş’teki hareketlilikleri gözlemlemek, diğer yıldızları anlamamız için de bize yardımcı olacaktır.

Güneş'imiz yıllık hareket döngülerine sahiptir.
Güneş’imiz yıllık hareket döngülerine sahiptir.

Kaynak: BBC Earth

SON YAZILAR

Gözlerine Gezegenleri Düşüren, Gözlerine Yıldız Tozu Bulaştıran Bilim Kadını: Maria Mitchell

Babam Hasan Atay Anısına 01.08.1818 günü Nantucket Massachusetts'te gözlerini açtığında, Maria Mitchell için herkesten farklı göreceği, evrene gözlerini dikeceği ve gözlerindeki yıldız tozundan bir iz bırakacağı...

Kara delikler haydut dünyalarda yaşamı oluşturabilir

Kara delikler kozmik yaşamın yıkıcı motorlarıdır; ancak aynı zamanda yaşamı da oluşturmuş olabilirler. Süper kütleli kara delikler ile ilgili yapılan yeni araştırma, beslenme sırasında yaydıkları radyasyonun...

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında bir nesne keşfetti

Bilim insanları, güneş sistemimizin sınırlarında gezinen büyük bir nesne keşfetti. Bilim insanlarının keşfettiği bu nesne, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ait olabilir ve gezegenlerin bugünkü formuna nasıl...

NASA’dan Black Friday için 10 kara delik fotoğrafı

NASA, tüm dünyanın aksine ‘Black Friday’i farklı bir yöntemle kutladı. Birçok kişi indirimli alışveriş peşindeyken, NASA elindeki harika kara delik fotoğraflarını “Black Hole Friday” adını...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol