Ana SayfaYaşamGürültü insan fizyolojisini etkiliyor: Sessizlik size iyi gelecek!

Gürültü insan fizyolojisini etkiliyor: Sessizlik size iyi gelecek!

-

İnsanlar, gün içerisinde yoğun iş temposu ve gürültünün ortasında zamanının büyük bir bölümünü geçiriyor. Yüksek sesli ortamlarda çalışan insanlarda gözle görülür değişimler, araştırmacıları harekete geçiriyor. Beyin sağlığı açısından günün belli aralıklarında sessiz ortamda kalmayı öneren Duke Üniversitesi biyoloğu, araştırmaları sonucu şunları söylüyor: “Günde iki saatlik sessizlik, hissiyatlar dahil olmak üzere hafıza formasyonuyla ilişkili hipokampüsteki hücre gelişimini teşvik ediyor.”

Bu konuda deney yapan ekibin notları arasında beynin kendini yenilenmesinde büyük bir katkısı olan sessizliğin sırrı da yazılı.

Yenilenmek için sessizlik

Sessizlik; psikolojik açıdan sürekli bir keşmekeş içerisinde olan bireyin içsel devinimlerini, sosyal hayattaki statüsünü ve en önemlisi de iç sesinin yükselip biraz da bireyin kendini dinlemesine yardımcı oluyor. Çevredeki gürültüler elbette her zaman engellenebilir değildir ancak gürültünün insan fizyolojisi üzerindeki etkileri azaltmak için bir şeyler yapılabilir ve sessizlikten daha çok faydalanan toplumlar yaratılabilir.

Bu konuda oldukça bilgiye sahip olan başka bir araştırmacı olan Gross da bu konudaki düşüncelerini şöyle belirtiyor: “Gürültüden ve hedef odaklı görevlerden uzaklaşmak, bilinçli çalışma alanımızın görevini yapmasını, dünyada kendimize dokunmamızı ve nereye uyum sağlayacağımızı keşfetmemizi sağlıyor. Bedenimizi sakinleştiriyor, iç sesimizin yükselmesini ve dünyayla olan bağımıza ayak uydurmamızı sağlıyor.”

Gross konuyu detaylı olarak şöyle açıklıyor: “Nörofizyoloji ile ilgili bir araştırma seslerin ilk olarak bademcikleri ve beynin şakak loblarındaki nöron kümelerini etkinleştirdiği ortaya koyuyor. Bu nöronlar da hafıza formasyonu ve duygularla ilişkili! Etkinleştirme ise kortizol gibi stres hormonlarının salgılanmasına neden oluyor. Düzenli olarak gürültülü ortamda yaşayanlar kronik olarak yüksek seviyede stres hormonu üretiyorlar.”

Yapılan deneylerde elde edilen diğer sonuçlar ise şöyle; uykusuzluk, kalp çarpıntısı, kulak çınlaması… Bu tarz rahatsızlıkların artışında yüksek sesin etkisinin büyük olduğu gözlenmiş. İnsanın hem psikolojik hem de fiziksel sağlığına zararı olan gürültünün elbette bir nebze yararı da bulunmakta. Gece kulüpleri ve çeşitli eğlence merkezlerinde açılan müziğin sesi oldukça yüksektir. İnsanlar, böyle ortama girdiklerinde üzerindeki stresi de boşaltmış ve rahatlamış hissederler.Ancak bu psikolojik rahatlama kısa sürelidir ve ortamdan ayrıldıktan sonra yorgunluk baş gösterir. Baş ağrısı da kaçınılmazdır.

Sessizlik, birçok psikolojik sorunun çözümü olarak görülebilir. Sessizliğin insan üzerinde sedatif (sakinleştirici) etkisinin olduğu bilimsel açıdan netleşmiştir. Günümüz sorunlarına ışık tutan bilim, bu soruna da deneyler ve gözlemlerle açıklama getirmiştir.

Kaynak : karnaval

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Ertan Erfidan
Ertan Erfidan
1999 İzmir doğumlu. İzmir'de yaşıyor. Müzik Bilimleri Lisans 1 öğrencisi. Müzisyen, duygu insanı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol