Ana SayfaYaşamHamilelikte hayvan dostlarımızla vedalaşmamız gerçekten gerekli mi?

Hamilelikte hayvan dostlarımızla vedalaşmamız gerçekten gerekli mi?

-

Ebeveyn olmaya hazırlanan ve evini hayvan dostlarıyla paylaşan hemen hemen her çiftin aklına aynı soru gelir: “Acaba hamilelikte hayvan beslemek zararlı mıdır?”. Kimileri tümüyle zararlı olduğunu düşündüğü için sevimli dostundan vazgeçer ya da evine hiç sokmazken; kimileri ise hayvan dostlarından vazgeçmemek için ebeveyn olmak istemez.

Ancak araştırmalar gösteriyor ki, aslında iki taraftan da vazgeçmemize gerek yok. Hamilelik süresi boyunca evde hayvan beslemenin anneye veya bebeğe bir zararı olmadığı, ancak bunu sağlamanın da evi paylaşan herkese düştüğü önemli bir gerçek.

Öncelikle evcil hayvanınızın aşılarının tam olduğundan emin olun

Hem kendinizin hem bebeğinizin hem hayvanınızın hem de varsa evi paylaştığınız diğer kişiler için, sevimli dostunuzun aşılarının tam olması oldukça önemli. Ancak aşı yaptırmadan önce, hayvanın iç ve dış parazitlerden arındırılmış olması gerektiği önemli bir nokta. İnfovet Dergisi’nden Ebru Özgüz, aşılamadan iki gün önce ve iki gün sonra hayvanın banyo yapmaması, aşıdan önce stres faktörlerinden uzak durması, yavru hayvanın aşı serisi bitene kadar başka hayvanlarla temas etmemesi gerektiğini söylüyor.

Kedi sahiplerinin korkulu rüyası: Toksoplasma

Bebekte sara, sarılık, zeka geriliği, karaciğer ve dalakta büyüme, göz enfeksiyonları gibi kalıcı hasarlar oluşturabilen toksoplasma, genellikle yeterince yıkanmamış veya yeterince pişmemiş sebze ve etlerden bulaşır. Ayrıca kedilerin dışkılarında da toksoplasma virüsüne rastlanır. Bu nedenle, hamilelik döneminde yenilen sebze, meyve ve etlerin iyice yıkanmış ve pişirilmiş olması, tüm aşılarının tam olduğundan emin olduğunuz kedinizin de toksoplasma ihtimali bulunan hayvanlardan uzak tutmanız gerekiyor.

Köpek sahiplerini korkutan düşünce: Kuduz

Tüm hayvanlarda olduğu gibi, köpeğinizi beslerken de aşılarının tam olduğundan emin olmalısınız. Köpeğinize çiğ et vermemeniz, yediği besinlerin temiz ve sağlıklı olması da oldukça önemli. Doktor Kağan Kocatepe’nin web sitesinde yer alan bilgiye göre köpek sahibi hamileleri bekleyen bir diğer olasılık ise “köpek kisti” olarak bilinen “kist hidatik”. Ancak Kocatepe, kist hidatiğin bebek için bir tehdit oluşturmayacağını ekliyor. Alerjik reaksiyonlar açısından bakacak olursak da köpeğinizin traş zamanlarını çok bekletmemeniz, dökülen tüyler için varsa evdeki diğer bireylerden yardımcı olmalarını istemeniz faydalı olabilir.

Yalnızca iç temizliklerine değil, dış temizliklerine de özen gösterin

Hem kendinizin hem de hayvanınızın dış temizliğine de özen göstererek iç temizlik için büyük adım atabilirsiniz. Kedinizin kumunu değiştirirken, kuşunuzun kafesini temizlerken eldiven kullanmak, varsa evdeki başka bir bireyden değiştirmesini istemek bunun en basit örneklerinden biri. Eldiven kullansanız bile ellerinizi yıkamak unutmamanız gereken bir diğer nokta. Tüy toplayıcı kullanarak dökülen tüylerin toplanması da alerjik hapşırmalarınızı bir nebze durdurabilir.

Önleminizi yalnız mikrobik açıdan değil, fiziksel açıdan da alın

Evcil hayvanınızla oynamayı çok seviyorsunuz, ancak o bazen sevgiden şımarıyor ve üstünüze atlayıp zıplıyor. Normal şartlar altında size normal gelen bu durum, hamilelik döneminde biraz hassaslaşabilir. Köpeğiniz varsa, karın bölgenize darbe alacak şekilde oynamaktan bir süre vazgeçebilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz doğmadan önce, köpeğinizi veya kedinizi, (eğer varsa) ısırma huyundan vazgeçirmek sizi rahatlatabilir.

Peki ya kedi veya köpek dışındaki hayvan dostlarımız?

Her ne kadar en yaygın evcil hayvanlar kediler ve köpekler olsa da, kuş veya hamster gibi hayvanlar da en yaygın beslenen hayvanlar arasında. Jinekolog Doktor Kağan Kocatepe’nin sitesinde yer alan bir diğer bilgiye göre ise, kuşlardan bulaşan hastalıklar genelde grip tarzında kendini göstermekte ve özellikle papağanlardan bulaşmakta. Kafesi temiz tutmak yapabileceğiniz en basit korunma yöntemi.

Kemirgenler ise hamilelikte en zararlı evcil hayvan olarak görülüyor!

Anne adayında kendini pek belli etmese de bebekte görme bozukluğu, zeka geriliği, epilepsi gibi rahatsızlıklara neden olan LCMV virüsü, kemirgen hayvana temasla veya aynı havayı soluyarak geçebildiğinden doktorlar tarafından önerilmemekte.

Kaynak: www.jinekolognet.com, www.marchofdimes.org, www.gebelik.org

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Bedia Ayanoğlu
Bedia Ayanoğlu
1995- Izmir dogumlu. Yasar Universitesi'nde Ingiliz Dili ve Edebiyati okuyor. 5 yildir tiyatro ile ilgileniyor, fotograf cekmeyi, bisiklet surmeyi ve yazmayi seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol