Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıHayvanat bahçeleri neden hâlâ kapatılmıyor

Hayvanat bahçeleri neden hâlâ kapatılmıyor

-

Geçtiğimiz günlerde Ohio eyaletinin Cincinnati şehrinde bulunan Cincinnati Zoo olarak bilinen hayvanat bahçesinde yaşanan tüyler ürpertici katliam dünya gündemine bomba gibi düştü. 17 yaşındaki Harambe isimli goril yaşam alanına düşen 4 yaşındaki çocuğa zarar verebileceği düşünülerek 15 dakikanın sonunda vurularak öldürüldü! Akıl almaz olayın yankıları sürerken yanıt bulamayan bir sürü soruyu da zihinlerde belirdi.

İlk akıllara gelen soru, 4 yaşındaki bu çocuk goril Harambe‘nin yaşam alanının çevresinde bulunan yaklaşık 4,5 metre civarındaki tel örgüyü tırmanırken annesi ne yapıyordu? Çocuk tırmandığı yerden aşağı düştüğünde ve Harambe ile burun buruna geldiğinde çığlık atmak dışında bir anne olarak ne yaptı? Bırakın orda gorilin olmasını, küçük bir çocuğun bu yükseklikten düşmesi zaten ölümcül tehlike oluşturmakta, sizce de bu dikkatsizliği yüzünden annenin sorgulanması gerekmiyor mu? Gorilin kafesine düşen sizin çocuğunuz olsaydı ne yapardınız? Ben kendi adıma cevap vereyim, arkasından ben de atlardım ve çocuğumu tehlike arz ettiğini düşündüğüm ortamdan tutar çıkartırdım. Bir anne olarak beklemezdim. Bunun doğru olup olmadığı tartışılır ama insan annelik içgüdüsü ile neler yapmaz ki?

Harambe cep telefonuyla çekilen amatör görüntülerin doğrultusunda 15 dakika boyunca küçük çocuğa asla zarar verecek bir harekette bulunmadı. Avusturalyalı hayvan davranışları bilimcileri tarafından beden dili incelenen gorilin amacının zarar vermek değil videoda da görüldüğü üzere küçük çocuğu korumak olduğu belirtildi. Zarar verecek olsa zaten 15 dakika boyunca beklemezdi.

Bakıcıları Harambe’nin yaşam alanına inip olayı kontrol altına alabilirlerdi, sonuçta onu tanıyorlardı. Ama bunun yerine görevliler masum hayvanı vurarak öldürmeyi tercih ettiler. Neden onu uyuşturucu iğne atan tüfeklerle uyutup çocuğu yanından almadılar? Harambe‘nin insanın içini acıtan cinayeti bize tekrar şu soruyu sordurtuyor, hayvanat bahçeleri neden hâlâ kapatılmıyor? Hayvanat bahçeleri hayvanların ailelerinden, yaşadıkları doğadan kopartılıp küçücük suni ortamlarda esir edildiği ölüm kamplarıdır.

Lütfen birkaç saniye gözlerinizi kapatın ve düşünün… Ya bir gün sizi hiç tanımadığınız insanlar evinizden, yaşam alanınızdan, çocuklarınızdan ya da anne babanızdan kopartıp hiç bilmediğiniz bir yerde bir hücreye hapsetseydi? Bu hücrede tek başınıza koca bir ömrü geçirmek zorunda kalsaydınız? Bu dayanılmaz üzüntü ve bilinmezliğin içinde yaşarken her gün her saniye fotoğraflarınız çekilseydi? Üzerinize yemekler atılsaydı, dalga geçilseydi? Daha fazla yaşamak ister miydiniz? Hayvanat bahçelerine giderek, yaşama sevinci ve ruhu çoktan ölmüş çaresiz hayvanların istismar edilmesine katkıda bulunmayın. Hayvanat bahçeleri eğlenceli ya da komik değiller, oradaki hayvanların gözlerinde esaret ve ölüm var. Bir canlıyı doğasından ayırıp hücrelere hapsetmek ve köleleştirmek insanlık suçudur, bu suça ortak olmayın.

Rahat uyu Harambe, artık senin canını kimse acıtamayacak!

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Zuhal Şengül
Zuhal Şengül
Writer, columnist, animal rights activist , Balanced Body University certificated pilates instructor based in New York City.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol