Ana SayfaYaşamDünya KültürleriHem paylaşımcı hem eğlenceli bir Karadeniz geleneği, soğuğun şenliği: Kalandar

Hem paylaşımcı hem eğlenceli bir Karadeniz geleneği, soğuğun şenliği: Kalandar

-

Rumi takvime göre ocak ayının 14’üne gelen gündür kalandar günü. 13 Ocak gününü 14’üne bağlayan gece, Karadeniz’de özellikle Trabzon’da kalandar gecesi olarak kutlanır. Kalandar gecesinde kalandar sofrası kurulur ve “çanta atmak” gibi eğlenceli etkinlikler yapılır.

Kurulan kalandar sofrasının lahana sarması, mısır ve patates haşlaması (geleneksel yetiştirilen), kabak tatlısı ve fındık gibi yiyecekler olmazsa olmazlarıdır. Aile bireyleri toplanır ve kalandar yemeğini bir kutlama havasında yerler.

kalandar-2

Çanta atmak geleneği kalandar gecesinin oldukça eğlenceli ve paylaşımcı bir geleneğidir. Çanta atmak için gençler havanın kararmasının hemen ardından evlerinden çıkarlar. Gençler, komşu evlerin kapısını çalarak ucuna uzunca bir ip bağladıkları ve içine kuruyemiş başta olmak üzere hediyeler koydukları çantaları evlerin kapısından içeri atarlar. Ev sahibi ise çantadaki hediyeyi alır ve yerine yenisini koyar. Çantayı atan kişi ipiyle geri çeker ve ev sahibinden hediyesini almış olur.

Kalandar manileri…

Kalandar soğuğunda 
Ya bakın kaldık dara
Açın siz kapıları
Biz geldik kalandara

Ne olursa alırız
İste gelduk kapiniza 
Selam verduk yapinıza
Selamumi almasanız
Daha gelmem kapiniza

kalandar 3

Çanta atarken tanınmamak çok önemlidir. Bu nedenle gençler genellikle değişik giysiler içinde dolaşırlar. Çalınan kapılarda ev sahibinin “Kim o?” seslenmesine karşılık tanınmamak için ses değiştirerek cevaplar verilir ve eğlenceli diyaloglar yaşanır.

Çanta atma geleneği geçmişte sevgili ya da nişanlı gençlerin birbiriyle hediyeleşmesini sağlamıştır. Genç aşıklar, kalandar gününde sevgililerinin evlerine attıkları çantaların içine özel hediyeler koyarlar ve birbirlerine ulaştırırmış.

kalandar 4

Kalandar gecesi ile ilgili farklı inanışlar var ve bu inanışlar halen hüküm sürmekte. Örneğin; kalandarda eve ilk giren kişinin uğur getireceğine inanılır bu sebeple temiz ve düzgün giyinmeye özen gösterilir, bu gecede birine su vermek uğur sayılır, bu sebeple aile büyüklerine su taşınır ve bu gecenin sabahında denize bakmanın uğur getireceği söylenir.

Bir de kalandar türküsüyle,
kutlu olsun kalandarımız!
karalankuş fol yapar
karağaç kovuğuna
vay olsun bekarlara
kalandar soğuğunda

kalandar 6 kalandar 7 kalandar 8

Fotoğraflar: İZTV

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
Saliha Kılıç
Saliha Kılıç
1991 Giresun doğumlu. Toprağa, ağaçlara, canlara, canlılara aşık. Dağlara tırmanmayı, ormanlarda yürümeyi ve yağmuru seviyor. Bir çiftlikte yaşıyor ve çalışıyor. Sömürüsüz bir yaşamı tercih ediyor ve bir vegan. Ekolojik tarım, hayvan hakları ve kadın araştırmaları gibi konular temel ilgi alanları. Ekofeminizme inanıyor ve Hintli bir ekofeminist aktivist olan Vandana Shiva üzerine yüksek lisans tezi yazıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol