Geri dönüşümün hayati önemini ve geri dönüşüm sürecine nasıl katkı sunabileceğimizi sanırım artık hepimiz biliyoruz. Dünya, yıllardır insanları bilgilendirmek için yoğun çaba sarf eden tüm çevre hareketleri emekçilerine bu konuda büyük bir teşekkür borçlu. O yüzden geri dönüşüm nedir, faydaları nelerdir, nasıl yapılır gibi uzun uzun açıklamalar yaparak mevzuyu boğma niyetinde değilim.
Bugün şahit olduğum bir olay sonrasında bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim. Çünkü sosyo-ekonomik düzeyi yüksek bir bölgede, eğitimli insanların dahi bu konudaki duyarsızlıkları beni bir hayli rahatsız etti. Bahsi açıldığında hepsi doğasever, çevreci ve dünya kaynaklarının tüketilmesinden rahatsız olan insanlar her nedense bu doğrultuda bir adım atmaktan imtina etmekte.
Bu sebeple, düşündüm ki hepimizin çok iyi bildiği çok temel birkaç bilgiyi hatırlatmak insanların bu “üşengeçliğine” belki biraz çare olabilir.
- Öncelikle hâlâ yapmadıysanız evinizde kağıt, cam, plastik.. vb atıklarınızı ayrı ayrı biriktirebileceğiniz çöp poşetleri/çöp kutuları edinebilirsiniz. Çöplerinizi ayırmak konusunda zaman kaybetmenizi önleyecek ve süreci kolaylaştıracaktır.
- Kendinize ya da misafirlerinize hatırlatma mahiyetinde, üzerlerine hangi kutunun hangi tür atığa ait olduğuna ilişkin bilgilendirici yazılar/şemalar asabilirsiniz.
- Bu konuda apartman yönetimi ile iletişime geçerek çöplerin toplanması konusunda çevre dostu uygulamalara geçiş yapılmasını sağlayabilirsiniz.
- Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında il, ilçe ve ilk kademe belediyeleri, ambalaj atıklarınızın ayrı toplanması konusunda yönetim planı hazırlamak ve atıklarınızı toplamak veya toplattırmak ile yükümlüdür. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasından sağladığı geri dönüşüm hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
- Tercihinize göre, belediyenizin internet sayfasında yer alan telefonları arayarak atıklarınızın gelip evden alınmasını ya da mahallenize geri dönüşüm konteyneri konulmasını sağlayabilirsiniz. Geri dönüşüm konteynerine ilişkin taleplerinizi beş dakikanızı alacak online ya da telefonla yapacağınız bir başvuru ile belediyenize iletebilirsiniz. Örneğin: Ankara için “Mavi Masa”, Kocaeli için “Çözüm Masası” gibi.
- Uygulamanın devamlılığı için bu sürece çocuklarınızı da dahil edebilir hatta onlarla daha eğlenceli hale de getirebilirsiniz.
Halihazırda mevcut olan çöp konteynerlerini bilinçli kullanmak ve atıklarınızı doğru bölmelere atma konusundaki hassasiyetiniz daim olsun! 🙂