Ana SayfaEkolojiDoğaHindistan'ın yaşayan köprüleri hem kullanışlı hem de oldukça zarif

Hindistan’ın yaşayan köprüleri hem kullanışlı hem de oldukça zarif

-

Hindistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Meghalaya ya da Sanskritçe anlamıyla “bulutların evi”, inanılmaz bitki, kuş ve memeli biyoçeşitliliğine sahip bereketli bir ormanla çevrili.

yaşayan köprü 5Yüksek yeşil dağlar ile tropik ormanları arasında garip bir şeye rastlayacaksınız- Hindistan’ın yaşayan kök köprüleri.

The Huffing Post’a göre kök köprüler, Hindistan’da yerli bir kabile olan Khasi halkı tarafından genç kauçuk (Ficus elastica) ağaçlarının köklerine şekil verilerek oluşturulmuş.

Sürecin kendisi yıllar alıyor. Bir köprünün kullanılabilir hâle gelmesi yaklaşık 20 yılı buluyor ve kullanıma hazır olduğunda uzunluğu 30 metreye ulaşabiliyor. Oldukça dayanıklı olan bu köprü tek bir seferde üzerinde 50’den fazla insanı taşıyabiliyor.

Diğer köprülerin aksine, bu köprüler canlı ve böylece büyümeye devam ediyorlar ve zamanla daha da güçleniyorlar. Bolca akarsu ve nehrin bulunduğu Meghalaya bölgesinde yerliler ulaşım için dayanıklı köprülere ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle şiddetli muson yağmurlarına maruz kalındığında bambudan yapılmış köprüler kolayca yıkılırken kauçuk ağacının güçlü kökleri taşkınlara bile meydan okuyor.Kök köprüler 400-600 yıl ayakta kalarak kabilenin gelecek nesillerinin de onlardan faydalanmasına imkan tanıyorlar.

yaşayan köprü 1

yaşayan köprü 2

yaşayan köprü 3

yaşayan köprü 4

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Sunay Balaban
Sunay Balaban
Anadolu Üniversitesi Zooloji Bölümün'de yüksek lisans tezimi yeni tamamladım. Araştırma konularımı yaban hayatı koruma biyolojisi, ornitoloji (kuş bilim) ve ekoloji oluşturmaktadır. Uzun süredir bir hayvanın gözünden doğayı kavrama mücadelesindeyim. Aynı zamanda bir doğa sporları meraklısıyım. Ormanın en derinlerinden gelmiş olmalıyım ki her fırsatta bir dönüş arıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol