Hindistan’da bulunan Karni Mata Tapınağı bünyesinde barındırdığı 20 bin fare ile dünyanın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Hindistan tarihi boyunca pek çok farklı kültürü bir arada bulundurmuş, Hint insanı da ruhani yapısı ve anlatmaya değer hikâyeleriyle dikkat çekici halklardan biri olarak karşımıza çıkmıştır. Dünyada ”Farelerin Tapınağı” adıyla ünlenen Deshnoke’deki Karni Mata Tapınağı, günümüzde en çok ziyaret edilen mekanların başında geliyor.
Efsaneye göre Karni Mata’nın üvey oğlu bir gölden su içmeye çalışırken boğulmuş, bunun üzerine oğlunu diriltmek için ölüm tanrısını çağıran Karni Mata’nın isteği ilk önce reddedilmiş. Ancak tanrıçanın bütün erkek çocuklarını fareye dönüştürme şartıyla ölüm tanrısı anlaşmayı kabul etmiş. Tapınağın bugünlerde 20 bin siyah fareye ev sahipliği yapması bu yüzden olsa gerek.
Kimileri de Kabbas ismini alan bu kutsanmış farelerin Deshnoke’deki savaş sırasında kaçan askerler olduğuna inanıyor. Firarın cezasının ölüm şeklinde verilmesi yerine, Karni Mata askerleri bağışlayarak tapınağı onlar için ev haline getirmiş.
Karni Mata’daki farelerle aynı yemeği yemek kutsal sayılıyor
İşin ilginç yanı her yıl değişik ülkelerden gelen topluluklar fareleri görüp, onları doyurabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Kapıların arkasında fareleri ne tür yiyeceklerle beslemeleri gerektiğine dair talimatlar dahi asılı!
Tapınağa adım atmadan önce ayakkabılarınızı çıkarmanız isteniyor, zira yönetim farelere bir zarar gelmemesi konusunda oldukça hassas. Çünkü daha önce yoğunluktan dolayı hayvanların bazıları ezilmiş ve tahmin edebilirsiniz ki bu durum günah kabul ediliyor. Böyle bir hadise yaşandığında, kişinin fare heykeli satın alması ve kötü davranışının affı için tapınağa bağışlaması bekleniyor. Fareler geçit ya da duvarlardaki delikleri kullanarak yer değiştiriyor. Açık alanda sütlerini içiyor ve ziyaretçi çocuklarla oynuyorlar.
Tabii bu siyah fare sürüsünün içinden zaman zaman diğerlerinden daha kutsal olduğu düşünülen beyaz fareler de çıkabiliyor. Kabbasların ısırdığı yemeği yemenin de bir tür kutsanma sayıldığını hatırlatalım.
Kaynak: The Plaid Zebra