Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeHint kültürünün önemli parçası "bindi" hayat kurtarıyor

Hint kültürünün önemli parçası “bindi” hayat kurtarıyor

-

Hindistan’da pek çok Hindu kadın alnında bindi taşır. En geleneksel olanı kırmızı ama başka renklerde olanına da rastlamak mümkün. Bu küçük nokta, kaşların ortasında yer alıyor, altıncı çakranın olduğu yerde. İnanca göre bu alan vücuttaki enerjiyi muhafaza ediyor.

Şimdilerde bu bindiler güzel bir projeye vesile oluyor: Life Saving Dots. Proje iyot eksikliğinden muzdarip kadınların iyot ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Projenin öncülüğünü bir pazarlama şirketi olan Grey for Good’un yardım ayağı yapıyor. Neelvasant Medical Foundation da bindilerin ihtiyaca göre dağıtımına yardımcı oluyor. Bindiler Singapur’da üretiliyor.

İyot eksikliği gerçekten de ciddi bir durum. İyot, yediklerimizin enerjiye dönüşümü için gerekli bir madde. Tiroid hormonlarının üretimi ve fonksiyonları için de önemli. Eksikliğinde beyin hasarına varan sonuçlar doğuruyor. Bu eksiklik Daha çok kadınlarda görülüyor. Hamile kadınların günlük iyot ihtiyacı ise normal bireyin iki katı kadar ve eksikliğinde bebeğin zihinsel gelişiminde bozukluk ya da doğum sırasında ölüm gerçekleşebiliyor.

En çok tuzda bulunana iyot, özellikle Asya ve Afrika bölgelerinde neredeyse yok. Hindistan’da pek çok kabile iyotlu tuz kullanmıyor. Araştırmaya göre 71 milyon Hintli iyot eksikliğinden kaynaklı rahatsızlıktan mağdur durumda.

Bu hayat kurtaran bindiler iyot damlalarına batırılıyor, yani bir nevi iyot parçasına dönüştürülüyor. Her bir bindi tek kullanımlık; ama yaklaşık 6 saatlik bir kullanım sonunda tavsiye edilen günlük iyot miktarını (100-150 mikrogram) vücuda iletiyor.

bindiler hayat kurtariyor 3

Bindiler Hindistan’nın bazı köylerinde besin ya da katkı maddeleriyle iyot ihtiyacını karşılayamayan kadınlara dağıtılmaya başlandı. Ürün yüz köyde 30 binden fazla kadına ulaştı bile.

Kaynak: The Plaid ZebraThe Times of IndiaMedline Plus

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Tuğçe Tuncer
Tuğçe Tuncer
89 İstanbul doğumlu. İstatistik alanında Viyana’da master yapıyor. Sinema, psikoloji, alternatif yaşam ile ilgileniyor. Emeğini ve enerjisini daha yaşanabilir bir dünya yaratmaya yardımcı olmak için harcamak istiyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol