Bu inanılmaz gelebilir ancak Güney Afrika’nın Witwatersrand Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi, Hint Okyanusu’nun dibinde, bir antik kıtanın parçalarını buldu.
Mauritia olarak adlandırılan lavla kaplanmış kıta parçası, popüler Mauritius adasının altında bulundu.
Nature Communications dergisinde bu hafta yayınlanan habere göre kabuk parçası, 200 milyon yıl öncesine ait bir süper kıta olan Gondvana’ın dağılmasından kalmış.
3.6 milyar yıl öncesine ait kayalar içeren Gondvana; Afrika, Güney Amerika, Antarktika, Hindistan ve Avustralya’ya ayrılmıştı.
Gazetenin baş yazarı Profesör Lewis Ashwal, ayrılmanın ardından Hint Okyanusu’na dağılmış, çeşitli boyutlarda keşfedilmemiş bir dizi kıtanın daha bulunduğunu söylüyor.
Ashwal, “Bu bölünme, eski Gondvana süper kıtasının basit bir şekilde bölünmesini içermiyordu.” diyor, ancak “Gelişen Hint Okyanusu havzasında kayan değişken büyüklükteki kıta kabuğunun parçaları ile karmaşık bir parçalanma meydana geldi.” diye ekliyor.
Ekip, volkanik patlamalar sırasında lavla pişen kayaçlarda bulunan zirkon mineralini analiz ederek keşiflerini ilerletti.
Maden kalıntılarının Mauritius’a ait olmak için çok yaşlı olduğunu söylediler. Ashwal, “Mauritius bir adadır ve adada 9 milyon yaşın üzerinde hiçbir kaya yoktur.” diyor. Fakat adadaki kayalar incelendiğindeyse 3 milyar yıllık zirkonlar buluyorlar.
Araştırmacılar, bu bulguların; 2013 yılında yapılan, plaj kumunda eski zirkon izlerini bulan bir çalışmayı doğruladığını belirtti. Ancak eleştirmenler, madenlerin rüzgar tarafından “üflenmiş” olabileceğini veya bilim adamları tarafından taşınabileceğini belirtiyor.
Kaynak: CNN