LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve dışlayıcı açıklamalar ve eylemlerde bulunanların ödüllendirildiği Hormonlu Domates Ödülleri için adaylar, bu yıl da açık çağrıyla belirleniyor.
25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenen Hormonlu Domates LGBTİ+fobi Ödülleri’nin 13’üncüsü için aday belirleme süreci başladı.
Siyaset, Medya, Eğlence, Eğitim, Spor, Yaşam Alanları, Sansür, Beynelmilel, Kurum kategorilerinde verilecek ödüller için adaylarınızı #hormonludomates2017 hashtag’i ile Twitter ve Facebook’tan paylaşabilir ya da hormonludomates@gmail.com adresine 8 Haziran 2017 tarihine kadar gönderebilirsiniz.
19- 25 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Onur Haftası içinde, 8 Haziran tarihinden sonra açılacak anketle Hormonlu Domates almaya “hak kazananlara” ödülleri yapılacak bir törenle takdim edilecek.
Geçtiğimiz yılın kazananları
İlk kez 2005’te verilen Hormonlu Domates ödüllerinin amacı kamusal alanda LGBTİ+ bireyler hakkında homofobik-transfobik-bifobik sözler sarf eden ve/veya uygulamalarda bulunan kişi ve kurumları teşhir etmekti. İlk yıl ödül kazananları Onur Haftası organizasyon ekibi seçmişti. Bu tarihten itibaren ödüller, her yıl yapılan açık çağrıyla belirlenmeye başladı.
Ödüller kapsamında Siyaset, Medya, Eğlence, Eğitim, Spor, Yaşam Alanları, Sansür, Beynelmilel, Kurum kategorileri ve özel ödül kategorilerinde “kazananlar” belirleniyor ve ödül almak üzere törene davet ediliyor.
Geçtiğimiz yıl yapılan 12. Hormonlu Domates Ödülleri kapsamında şu isimler/kurumlar ödülü kucaklamıştı:
Eğitim dalında İstanbul Üniversitesi ödülün sahibi oldu. Kurumlar dalında Kırmızı Şemsiye Derneği kurucusu ve başkanı Kemal Ördek’in evinde uğradığı saldırı sonrası homofobik açıklamalar yapıp faillerin sırtını sıvazlayan Ankara Esat Karakolu’nun homofobik/transfobik memurları ödülün sahibi oldu.
Medya dalında Hormonlu Domates’in gediklilerinden, Orlando saldırısı sonrası “Sapkın eşcinsellerin gittiği barda ölü sayısı 50’ye çıktı” manşetini atan Yeni Akit Gazetesi en çok oyu aldı, ancak gazete nefret saçan haberlerini sürdürdüğü ve birçok kez aday olup kazandığı için Yeni Akit’e “Yaşam Boyu Hormonlu Domates” ödülü verildi. İkinci en yüksek oyu alan aday, Bağımsız Gazetecilik Platformu 140journos sitesi ise, transfobik ifadeler yer alan bir yazı yayınlayıp bunun “ifade özgürlüğü”ne girdiğini belirterek, aynı ödülün sahibi olmuştu.
Siyaset dalında, farklı cinsel yönelimlerin “geleneklerimizde hoşlanılmadığını” söyleyen eski başbakan yardımcısı ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç Hormonlu Domatesi kazandı. Beynelmilel dalında, CERN’deki LGBTİ+ afişlerine zarar veren homofobik saldırının failleri en çok oyu aldı. Televizyon dünyası dalında Twitter’da bir takipçisinin sorusu üzerine “asla eşcinsel rolü oynamam” diyen İnadına Aşk dizisinde oynayan Can Yaman ödülün sahibi oldu. Sağlık kategorisinde muayene sırası bekleyen trans bir bireyin fotoğrafını sosyal medyada kasten hedef göstererek ve aşağılamak için paylaşan Dr. Cüneyt Genç hormonlu domatesin sahibi oldu.
2016 yılında oylamaya, “Hedef Gösterenler” isimli bir kategori de eklendi. Bu yılki 7. Trans Onur Yürüyüşü ve LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesi nefret saçan ve LGBTİ+ bireyleri hedef gösteren Genç İslami Müdafaa, Müslüman Anadolu Gençliği, Alperen Ocakları Vakfı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici oylamada yer aldı. En çok oyu Genç İslami Müdafaa aldı, ancak tüm adayların ödüle değer görüldüğü belirtildi.
Geçtiğimiz yılın kazananlarının tam listesi için tıklayın.
Onur Haftası’na destek olmak için tıklayın.