Ana SayfaDuyurular & Etkinlikler"İçerde olmak ile dışarda olmanın farkı nedir?"

“İçerde olmak ile dışarda olmanın farkı nedir?”

-

Melih Cevdet Anday’ın yazdığı İçerdekiler oyunu, 8 Nisan’da İstanbul Çevre Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

13 Mart 1915 tarihinde İstanbul’da doğan Melih Cevdet Anday‘ın çocukluğu Kadıköy Bahariye’de geçti. Ortaokula kadar İstanbul’da eğitim gördü. Liseyi ise Ankara’da, Gazi Lisesi’nde tamamladı. Lisede okuduğu sırada, Orhan Veli ve Oktay Rıfat ile tanıştı. Liseyi bitirdikten sonra bir süre Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne kaydoldu. Ancak Devlet Demiryolları’nda memur olarak çalıştığı için öğrenimine devam edemedi.

Çalıştığı kuruluş tarafından sosyoloji öğrenimi görmek için Belçika’ya gönderildi. Ukde isimli şiiri 1936’da Varlık Dergisi’nde yayımlandı. Bunun ardından şiirleri Ses, Yaprak, Yeditepe, Papirüs, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Soyut, Ataç, Dönem, Yön gibi dergilerde yayınlandı. Orhan Veli ve Oktay Rıfat ile birlikte 1941 yılında Garip isimli şiir kitabını çıkardı.

Anday, eserlerinde kendi adı haricinde şu takma adları da kullanmıştır: Yaşar Telli Dede, Niyaz Niyazoğlu, A. Mecdi Velet, M. C. A., H. Mecdi Velet, Yaşar Telli dere, Gani Girgin, Zater, Yaşar Tellioğlu.

Tihyatroya kattığı eserler halen daha tazeliğini korumaktadır. Eserleri arasında; İçerdekiler (1965), Mikadonun Çöpleri (1967), Yarın Başka Koruda – Dikkat Köpek Var – Ölüler Konuşmak İster – Müfettişler (1972)…

Melih Cevdet Anday'ın yazdığı İçerdekiler oyunu, 8 Nisan'da Çevre Tiyatrosu'nda prömiyer yapacak

“Ah şu dışardakiler! Demek hiçbirinde akıl yok bunların, aklın şu kadarı yok. Yapmacık bir düzenin içinde kuklalar gibi oynayıp duruyorlar…”

İçerde olmak ile dışarda olmanın farkı nedir? Gerçekten özgür olmak ne demektir? Ya kişi içerdeyken de dışarıya çıkmanın bir yolunu bulursa?

Ya dışardakiler, kendi doğruları ve kendi inandıkları içinde tutsaksa?

345 gündür içerde ve suçu henüz kanıtlanmamış bir mahkûm…
345 gündür mahkûma suçunu itiraf ettirmeye çalışan bir komiser…
345 gündür süren bir yok olmama mücadelesi ya da bir zalime dönüşme hikâyesi…
Ya bir 345 gün daha…*”

*Oyun, polisin tevkif kararı olmadan herhangi bir kişiyi süresiz olarak tutuklu bulundurabileceği bir ülkede geçmektedir.

Yazan: Melih Cevdet Anday
Yöneten: Volkan M. Sarıöz
Oyuncular: Serkan Keskin, Nihal Yalçın, Mustafa Kırantepe
Dramaturji: Bilgesu Kasapoğlu
Yönetmen Yardımcısı: Selin Nazlı Ustaoğlu
Dekor Tasarım: Volkan M. Sarıöz İsmail Hazır Sema Öztaş
Işık Tasarım: Yüksel Aymaz
Kostüm Tasarım: Ayşenur Arslanoğlu
Müzik: Okan Kaya
Fotoğraf/Afiş Tasarım: Emirhan Savaş

Bilete buradan ulaşabilirsiniz veya Çevre Tiyatrosu’nun gişesinden edinebilirsiniz

Adres: Kuvayi Milliye Cad. No: 43/4 Kocamustafapaşa – İstanbul

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

Fidan Gözaçan ile yeni kitabı “Her Kaçık Yalan Söyler” üzerine söyleşi ve imza gününe davetlisiniz!

Yazar, gazeteci ve çevirmen Fidan Gözaçan yeni kitabı Her Kaçık Yalan Söyler için Ankaralı okurlarıyla buluşacak. 22 Ekim Pazar günü Ankara'da saat 14.00'te Kızılırmak Caddesi...
Vahap Halat
Vahap Halat
Yeni Yüzyıl Üniversitesi G.S.F.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol