Konu sosyal medyada psikoloji paylaşımları yapmaya gelince değinmemiz gereken belli kavramlar var: Etik, bilgi ve bilimsellik.
Sosyal medyada yalnızca özlü sözler paylaşarak bir nevi size hayatınızı nasıl yaşamanız gerektiğini söyleyen “psikologlar” var. Çoğu zaman bilimsellikten uzak tavsiyeler veriyorlar. Psikologluğu “yaşam koçu” başlığına indirgeyerek aslında etikten ve bilimsellikten koparıyorlar.
Türk Psikologlar Derneği’nin etik prensiplerine göre, psikologlar sosyal medyada da doğru ve bilimsel bilgiler vermek, eğitimleri ve yeterlilikleri konusunda yalan söylememek, ve dürüst davranmak zorundalar. Aynı zamanda yönlendirici, yargılayıcı, ayrımcı ve cinsiyetçi yorumlardan kaçınmalılar. Eğer bir psikolog sosyal medyada sizi ve geçmişinizi bilmeden tanı koyuyorsa, kesin yorumlarda bulunuyorsa ve sizi yönlendiriyorsa o kişi etik prensipleri yoksayıyor olabilir.
Bilimsel bilgiler veren, özlü sözlerden ibaret olmayan ve etik prensiplere bağlı gözüken bazı hesapları aşağıda derledim. Hesaplardan biri aynı zamanda meslektaşım olan arkadaşım ile beraber ortak hesabımız. Etik, bilimsel ve ilgi çekici paylaşımlar yapmaya çabalıyoruz.
-
Ddpsikoloji
https://www.instagram.com/ddpsikoloji/
Psikolog Dilan Özcan (ben) ve Psikolog Duygu Bakır’ın hesabı. Dilan Özcan psikoloji lisansını Kadir Has Üniversitesinde burslu okudu ve yüksek onur derecesiyle mezun olarak bitirdi. Bilgi Üniversitesinde burslu klinik psikoloji yüksek lisansına eylül ayında başlayacak. Duygu Bakır psikoloji lisansını İstanbul Ticaret Üniversitesinde burslu okudu ve yüksek onur derecesiyle bitirdi. Aynı üniversitede aile danışmanlığı yüksek lisansı tez döneminde.
Ddpsikoloji’de, göze hoş gözüken görseller ve açıklayıcı bilgileri bir arada bulabilirsiniz. Depresyon, anksiyete, beden algısı, özbakım, özşefkat, önyargı, ayrımcılık, bağımlılık, çift ilişkileri, rüya analizi, cesaret, kabullenme, iletişim, baş etme becerileri gibi birçok konuda paylaşım var.
-
Zeynep Selvili Çarmıklı
https://www.instagram.com/z.zeynepselvilicarmikli/
Psikolog Zeynep Selvili Çarmıklı genelde özşefkat (self-compassion) ve bilinçli farkındalık (mindfulness) üzerine paylaşımlar yapıyor. Birçok faydalı bilgi ve teknik hakkında yazıyor. Psikoloji lisansını Miami Üniversitesinde, uygulamalı psikoloji yüksek lisansını New York Üniversitesinde psikolojik danışmanlık ve sağlık uzmanlığı alarak bitirdi. Yakın zamanda Pembe Fili Düşünme isimli kitabı çıktı.
-
İpek Gökozan
https://www.instagram.com/psikologipekgokozan/
İpek Gökozan psikoloji lisansını Koç Üniversitesinde bitirdi. Klinik Psikoloji yüksek lisansını ise yüksek onur derecesi ile Doğuş Üniversitesinde tamamladı. Çocuk ve ergen psikolojisi, duygular, düşünceler ve davranışlar üzerine hoş görseller ve yazılar paylaşıyor.