Karadeniz’in sekiz ilini birden etkileyecek “Yeşil Yol” projesine karşı Taksim’de eylem yapıldı. Katılımın yoğun olduğu yürüyüş ile hafta boyunca iş makineleri ile boğuşan Karadenizlilere selam yollandı.
Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin yaylalarını birbirine bağlamayı amaçlayan “Yeşil Yol” projesi İstanbul’da protesto edildi. Son bir hafta içinde önce maden projesi için Artvin Cerrattepe’de ardından Yeşil Yol’un Rize ayağı için Samistal Yaylası’nda iş makinelerine eşlik eden jandarma görüntüleri sosyal medyada geniş yer almış ve ciddi bir tepki ile karşılanmıştı. Samistal Yaylası’nda “Devlet bizim sayemizde devlettir. Halk benim” diyerek bir anda Rize’deki direnişin simgesine dönüşen Havva Ana da bugün birçok gazetede manşet oldu. Bu noktadan sonra hem medyanın hem de toplumun “Yeşil Yol” projesine ne derece ciddi bir yaklaşım gösterecekleri kendileri için de bir teste dönüşecek. “Oralı” bir kadının sözlerindeki yalın gerçeği mi görecekler yoksa fotoğrafın ve haberin değeri magazinel geçerlilik süresi kadar mı yer alacak?
Tulum eşliğinde yürüyüş
İşin bu tarafına bir kenara bırakarak bugünkü eyleme dönersek sıcak ve nemli havaya rağmen bugün Taksim’de ciddi bir kalabalık vardı. Fırtına İnsiyatifi’nin çağrısıyla binin üzerinde kişi Taksim Tünel Meydanı’nda toplanarak Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca “Ormanıma, Suyuma, Yaylama Dokunma”, “Yeşil Yol’a Dur De”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı. Yürüyüşün başından sonuna kadar susmayan tulumcuların yürüyüşe apayrı bir dinamizm kattığını söyleyebiliriz. Kesintisisiz müzik ile birlikte yürüyen coşkulu kalabalık, İstiklal Caddesi boyunca gürül gürül akan bir nehir gibiydi.
“Ranta, talana, imara açılacak”
Basın açıklamasını okumak üzere Galatasaray Meydanı’nda varıldığında kitlenin karşısında bir kez daha TOMA’larıyla polisler beklemekteydi. Basın açıklamasını okuyan Hale Arıkan, “Bizler doğanın sabi değil bir parçası olduğunu düşünen doğa ve yaşam savunucuları olarak bugün burada HES’ler taş ocakları, madenler, termik ve nükleer santral projelerinden sonra Karadeniz yaylalarını ranta, talana ve imara açacak olan kamuoyunda adı ‘Yeşil Yol’ olarak bilinen yola karşıyız” dedi. “Yeşil Yol” projesi ile Karadeniz yaylalarının ranta açılacağını vurgulayan Arıkan, “Bizler ‘Yeşil Yol’ olarak sunulan bu projenin ‘turizm ve hizmet’ sebebi ile planlanmadığını başta mera ve ve yaylaların ranta, imara neden olacağını biliyoruz. Bununla birlikte yol güzergahında bulunan maden yataklarının işletmesi ve nakliyatı faaliyetlerine açık bir hale geleceğine de biliyoruz. Fırtına Vadisi, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ile Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, hem doğal sit alnı ve hem de Milli Parktır. Bu bahsedilen yolun inşa edilmesi hukuka kesinlikle aykırıdır. Açılan iki dava devam etmektedir. Ve bu proje kapsamında hukuksuz yapılan her eylem yargıya intikal ettirilecektir” açıklamasını yaptı.
Rize’de çalışmalara ara verildi
Basın açıklamasının ardından Türkiye’de birçok çevre davasında görev alan Avukat Yakup Okumuşoğlu, hukuki süreçle ilgili bilgi verdi. Okumuşoğlu, projenin imar planının dahi bulunmadığını söyledi. Açıklamaların sonrasında eylem Galatasaray Meydanı’nda yapılan horon ile son buldu. Öte yandan Rize ve İstanbul’da gösterilen tepkilerin ardından Samistal ve Kavrun Yaylaları’nda çalışmalara valilik kararıyla ara verildi.