Günlerin yoruculuğundan kaçıp kitaplarda soluklananlar ve elinden kitap düşürmeyenler İzlanda’daki bu tatil geleneğine iç geçirerek bakıp, aynısını benimsemiş olmayı dileyecek. İzlanda’da Noel arifesinde kitap hediye etmek kültürün içine yerleştiği için kitapların çoğu Eylül ile Aralık ayları arasında satılıyor. Yılın bu zamanında, evlere Bokatidindi adı verilen yeni yayımlanan kitapların bulunduğu bedava kitap katalogları dağıtılıyor. Bu sayede halk hem yeni basılan kitaplar hakkında bilgi sahibi oluyor hem de istediğini satın alabiliyor. İzlanda Yayıncılar Birliği Başkanı Kristjan B. Jonassan’ın söylediğine göre, bu gelenek yayın endüstrisinin temel taşını oluşturuyor.
2011 yılında başkent Reykjavik, UNESCO tarafından “edebiyat şehri” seçilmişti.
Küçük bir adada yaşayan bu kuzeyli halk edebiyatla iç içe. Okumak ve yazmak onların bir parçası. BBC’nin haberine göre, kişi başına okunan ve basılan kitap sayısının en fazla olduğu ülke. Aynı zamanda her 10 İzlandalı’dan biri kitap yazdığından veya edebiyatın herhangi bir dalıyla ilgili olduğundan bu ülkede adım başı bir yazarla karşılaşmak mümkün.
E-kitapların artış gösterdiği Kuzey Amerika’nın aksine İzlanda’da kitaba dokunarak onu hissetmeye, sanal olmayana daha çok değer veriliyor. Yine Kuzey Amerika’daki çok kitap alan az insan modelinin aksine, burada her yıl çoğunluğun birkaç kitap almasıyla kitap endüstrisi herkesin bir anlamda eşit katkıda bulunduğu bir süreç olarak işliyor. Azınlıkla sınırlı kalmayıp çoğunluk tarafından yapılması ortak bir bilinç oluşturmuş, kimse bu durumu garipsemiyor. Kitap, Noel döneminde İzlanda’daki insanların birbirine en çok verdiği hediye.
Kaynak: Treehugger