Felçli insanlar bu robotları kontrol ettikleri için ücret alıyorlar. Japon şirketi Ory Lab Dawn ver.β kafenin açılmasına yardım sundu. Kafenin 5 OriHime-D robot garsonu var. Müşterilerle ilgileniyor, yemek servis ediyor ve masaları temizliyorlar.
Robotlar, hareketleri sınırlanan insanların evden kontrol edebilecekleri şekilde dizayn edildi. Omurilik zedelenmeleri ve ALS gibi hastalıklar bunlara dahil.
“Robotlar fiziksel işleri ve sosyal katılımı sağlıyor.”\NKentaro Yoshifuji, CEO, ORY LAB
Robotlar ses ve videoyu makinenin yöneticisine yüklüyor. İnsanlar da buna akıllı telefonları, bilgisayarları ya da tabletleri aracılığıyla erişilebiliyorlar. Amaç, engellerinden dolayı evlerine mahkum edilmiş insanlara iş olanakları yaratmak.
Ory Lab’ın kurucularından ikisinin, okula ve diğer aktivitelere katılımlarını engelleyen sağlık problemleri varmış.
“Kentaro; Orihime’yi, sağlık sorunlarından dolayı okula gidemeyen, acı çeken hastaların anlattıklarına dayanarak geliştirdi. böylesi insanlara avatarlar kullanarak toplumda aktif bir rol verebilmek istiyordu, bu yüzden 2012’de Ory Laboratory’yi kurdu.”
Dawn ver.β kafe sadece 7 aralığa kadar açık kalacak. Ama Ory Lab ve partnerleri, 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpikler’den önce kalıcı bir mekan açmayı planlıyorlar.
Kaynak: Now This Facebook
Japonya’daki Felçli İnsanlar Robot Garsonları Kontrol Etmek Üzere İşe Alınıyor – Gaia Dergi from seninhikayen on Vimeo.