Ana SayfaEkolojiİklim & SuJüpiter'in uydusu Ganimed'de su bulundu

Jüpiter’in uydusu Ganimed’de su bulundu

-

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu yakınlarda ilginç bir bilgiye aracılık etti. Teleskop Jüpiter’in en büyük uydusu olan Ganimed’de yer altında bulunan bir okyanus keşfedilmesine olanak sağladı. Tahminlere göre Ganimed’in yeraltı okyanusunda bulunan su, Dünya’daki toplam su miktarından bile fazla.

Yunan mitolojisinde Jüpiter, Tanrıların kralı olan Zeus‘a denk gelirdi ve pek çok aşığı vardı. Jüpiter’in uyduları burada Zeus’un aşıkları olarak tanımlanırdı ve Ganimed (Ganymede) de onlardan biriydi. İşin ilginç yanı, yer altı okyanusunun bulunduğu Ganimed, mitolojide tanrılara içecek sunan saki olarak anılmaktaydı. Mitoloji çok ilginç gerçekten.

Ganimed Zeus

Uzayda su bulmak, en az uzayda yaşanılabilir bir gezegen bulmak kadar önemlidir; çünkü ilerde uzaydaki su kaynaklarına ihtiyacımız olabilir ve büyük şirketler bizler için onları oradan getirtip burada satma imkanı bulabilirler, değil mi? Sonrasında biz de bir kafede otururken “Sular nerede kaldı, Ganimed’den mi getiriyorsunuz” diye, neden öyle olmak zorunda olduğunu düşünmeden komiklikler şakalar yapacağız belki. İşin trajikomik ve kısır döngüsel kısmını bir kenara bırakırsak, olası bir felaket halinde gerçekten de uzaydaki başka gezegenlerden takviye almamız gerekebilir. Dünya’nın kaynaklarına zarar vermemek için kaynaklarımızı gezegenin dışındaki hayat olmayan gök cisimlerinden de getirmemiz mümkün tabi ki; ama iyimser mi olur ki?

Yapılan bu keşif Hubble Teleskobu’nun 25 yıllık yolculuğu boyunca keşfettiği pek çok önemli şeyden sadece biri. NASA’da çalışan John Grunsfeld’e göre, Ganimed’de su bulunması, canlılığın da bulunabileceği anlamına geldiği için oldukça heyecan verici. Evreni keşfetmek güzel, dilerim devam ederiz; ama evrenin sınırsızlığının sarhoşluğuna kapılmadan. Bu gezegende de bizden başka canlıların var olduğunu unutmadan.

Kaynak: Science Daily

SON YAZILAR

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol