NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu yakınlarda ilginç bir bilgiye aracılık etti. Teleskop Jüpiter’in en büyük uydusu olan Ganimed’de yer altında bulunan bir okyanus keşfedilmesine olanak sağladı. Tahminlere göre Ganimed’in yeraltı okyanusunda bulunan su, Dünya’daki toplam su miktarından bile fazla.
Yunan mitolojisinde Jüpiter, Tanrıların kralı olan Zeus‘a denk gelirdi ve pek çok aşığı vardı. Jüpiter’in uyduları burada Zeus’un aşıkları olarak tanımlanırdı ve Ganimed (Ganymede) de onlardan biriydi. İşin ilginç yanı, yer altı okyanusunun bulunduğu Ganimed, mitolojide tanrılara içecek sunan saki olarak anılmaktaydı. Mitoloji çok ilginç gerçekten.
Uzayda su bulmak, en az uzayda yaşanılabilir bir gezegen bulmak kadar önemlidir; çünkü ilerde uzaydaki su kaynaklarına ihtiyacımız olabilir ve büyük şirketler bizler için onları oradan getirtip burada satma imkanı bulabilirler, değil mi? Sonrasında biz de bir kafede otururken “Sular nerede kaldı, Ganimed’den mi getiriyorsunuz” diye, neden öyle olmak zorunda olduğunu düşünmeden komiklikler şakalar yapacağız belki. İşin trajikomik ve kısır döngüsel kısmını bir kenara bırakırsak, olası bir felaket halinde gerçekten de uzaydaki başka gezegenlerden takviye almamız gerekebilir. Dünya’nın kaynaklarına zarar vermemek için kaynaklarımızı gezegenin dışındaki hayat olmayan gök cisimlerinden de getirmemiz mümkün tabi ki; ama iyimser mi olur ki?
Yapılan bu keşif Hubble Teleskobu’nun 25 yıllık yolculuğu boyunca keşfettiği pek çok önemli şeyden sadece biri. NASA’da çalışan John Grunsfeld’e göre, Ganimed’de su bulunması, canlılığın da bulunabileceği anlamına geldiği için oldukça heyecan verici. Evreni keşfetmek güzel, dilerim devam ederiz; ama evrenin sınırsızlığının sarhoşluğuna kapılmadan. Bu gezegende de bizden başka canlıların var olduğunu unutmadan.
Kaynak: Science Daily