Ana SayfaYeşilGeri DönüşümKahire'nin gizlenen yüzü Manshiyat Naser, nam-ı diğer "Çöp Şehir"

Kahire’nin gizlenen yüzü Manshiyat Naser, nam-ı diğer “Çöp Şehir”

-

Manshiyat Naser ya da bilinen ismiyle “Çöp Şehir”, 300 bine yakın nüfusuyla Moqattam Tepesi’nin eteklerinde, durmaksızın genişleyen Mısır’ın başkenti metropoliten Kahire’nin içerisinde yer alan bir gecekondu yerleşimi.

Yerleşim, sokakları ve binalarının çatıları dahil, her santimetrekaresinin çöple kaplı olmasıyla göze çarpıyor. Bu çöp yığınları, Kahire Metropoliten (Büyükşehir) Alanı’nın 20 milyonu aşkın nüfusuna rağmen, asla efektif bir şekilde kurulamamış evsel atık toplama sisteminin ürünü.

Manshiyat Naser 2
(Fotoğraf: Diwyy)

Çoğunlukla Kıpti Hristiyanlardan oluşan Manshiyat Naser nüfusu, çöp toplama sistemindeki bu boşluğu kendileri kapatıyorlar. Gayriresmi geri dönüşüm işçileri ya da “Zabbaleen”ler (çöp insanlar) Kahire sakinlerinin ürettiği evsel atıkları, ufak bir ücret karşılığında, kapı kapı gezerek topluyor ve eşeklere ya da pikaplara yükleyip Manshiyat Naser’deki evlerine götürüyorlar. Eve vardıklarında da atıklar geri dönüştürülebilir şekilde ayrıştırılıyor. Atıkları toplama işi geleneksel olarak erkeklerin işiyse de çocuklar ve kadınlar da atıkları düzenleyerek bu sürece dahil oluyorlar.

İlk başta köhneleşmiş bir metot gibi görülse de Zabbaleen geri dönüşüm sisteminin verimliliği oldukça yüksek. Atıkların yaklaşık yüzde 90’ı geri dönüştürülüyor, ki bu istatistik de Batılı geri dönüşüm firmalarının elde edebildiğinin dört katına tekabül ediyor.

Manshiyat Naser’de yaşam koşulları, maalesef şaşıramayacağımız şekilde, oldukça düşük. Ortalama gelir bölge nüfusunun altında ve sağlık koşulları kötü. Fakat son yıllarda, Kahire Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı iki karar bu durumu daha da kötüleştirmiş. 2003 yılında, belediye atıkların toplanması için özel bir şirketle anlaşmış ve bu durum bugün Zabbaleen’in bu şirketle de rekabet etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Manshiyat Nasser 3
(Fotoğraf: Phillip Nondorf)

Bundan altı yıl sonra ise, domuz gribi “tehdidine” karşı önlem alma amacıyla yerel Kahire yönetimi, Manshiyat Naser’de yaşayan 350 bin domuzun katledilmesine karar vermiş. Geleneksel olarak, domuzlar Zabbaleen’in hayatlarında, atıkları organik materyalden temizledikleri ve etleri otellere ve restoranlara satıldığı için önemli bir yere sahip.

Manshiyat Naser 4
(Fotoğraf: Inside the Living Stones)

Bu yerleşim birimi, 2009 yılında çıkan ve Al Gore Reel Current Ödülü’nü alan Garbage Dreams (Çöpten Hayaller) adlı belgesel ile dikkat çekti. Filmden sonra Manshiyat Naser, yerel kültürlere merak salmış turistlerin sıra dışı bir ziyaret noktası haline geldi.

Kaynak: Atlas ObscuraThe Daily Mail, City Population

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Dönüştüremediklerimizden misiniz?

Çevrenin korunması adına yapılan sayısız kampanya ve yenilik ile karşı karşıyayız. Aslında mesele çevrenin koruma ile yan yana anılmasında. Korumayı gerçekleştirmek için eylemi yapan aktörün...
Sinan Doğan
Sinan Doğan
Hayvan hakları ve ekoloji aktivisti. Psikoloji ve Kültürel Antropoloji alanlarında çalışmakta, öğrenmekte ve yazmakta. Yarı zamanlı müzik yazarı, radyocu; tam zamanlı müzik aşığı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol