Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikKamikatsu, 2020 yılına kadar sıfır atık kasabası olmayı hedefliyor

Kamikatsu, 2020 yılına kadar sıfır atık kasabası olmayı hedefliyor

-

Birçok kişi tarafından dünyanın “ilk sıfır atık kasabası” olarak kabul edilen Kamikastu, atık yönetim programı ile dünyanın geri kalanın birçok ders çıkaracağı etkileyici bir hikâyeye sahip.

Birçok insan iki adım uzaklıktaki kutu yerine elindeki atığı yere atarken Kamikastulular atık yönetimini bir hayat biçimi haline getirmiş.

Sıfır-atık yaşam şeklini tercih eden birçok bireysel hikâye duymuştuk lakin bütün bir toplumun sürdürülebilir adım attığını pek sık duymuyoruz. Kamikatsu sakinleri atıklarını 34 ayrı kategoriye ayırıyor. Atıkların yüzde 80’i geri dönüşüm için kategorilendiriliyor geri kalan yüzde 20’i de atık alanına götürülüyor. 2020 yılına kadar Kamikatsulular, ülkenin ilk sıfır-atık topluluğu olmayı hedefliyorlar. Hem nüfusa hem de doğaya olan tehlikesi nedeniyle çöpleri yakma uygulamasından vazgeçildikten sonra, 2003 yılında, Kamikatsu sıfır-atık hedefini ilan ediyor.

Şehirde çöp kamyonları bulunmuyor. Şehir sakinleri yiyecek atıklarını kompost yapıyorlar. Diğer atıkları da 34 ayrı kategori içine yerleştiriyorlar. Bunu yaparken de kutuları katlayıp, en az yer kaplayacak şekilde koyarken pet şişe gibi atıkların dış kağıtlarını da çıkartıyorlar. Bu ayırdıkları atıkları, geri dönüşüm merkezine kendileri getiriyor; aynı zamanda bu merkezde çalışanlar atıkların doğru kategorilendirilmiş mi değil mi diye de kontrol ediyor. 

Kamikatsu-zero-waste3
Bizler evlerimizde plastik ve camı bile geri dönüşüm için ayıramazken Kamikatslular 34 ayrı kategoriye ayırıyorlar. Üstelik bunun artık kendileri için çok normal bir iş olduğunu dile getiriyorlar.

Videodaki kişilerden biri atıkları ayırmanın başta zor geldiğini ve bu fikre karşı olduklarını dile getiriyor ama sonra alıştıklarında bunun çok normal bir gündelik iş olduğunu vurguluyor. 

Şehirde aynı zamanda insanların bağış yapabileceği veya bedava alıp kullanabileceği, yeniden kullanımı teşvik eden bir dükkân da bulunuyor. Kadınlar burada yeteneklerine göre çeşitli ürünler çıkartıyorlar.

Bizler evlerimizde plastik ve camı bile geri dönüşüm için ayıramazken Kamikatslular 34 ayrı kategoriye ayırıyorlar. Üstelik bunun artık kendileri için çok normal bir iş olduğunu dile getiriyorlar. Gerçekten ilham verici!

Kamikatsu alternatif modellerin yaratılabileceğinin bir kanıtı lakin atıkların geri dönüşümünün ötesinde atık azaltımı konusunda da adımlar atmalıyız. Kendi hayatımızda daha az atık üreterek bu değişime başlayabiliriz.

Kaynak: Tree Hugger

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Esnek çalışma iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir silah olabilir

Citrix’in de destek verdiği Yeşil Gelecek Endeksinin (Green Future Index) ortaya koyduğu üzere, yeni çalışma modelleri yalnızca konfor sağlamakla kalmıyor, iklim değişikliğiyle mücadeleye anlamlı bir...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol