Bazen hayat, öyle bir noktaya gelir ki bir kez daha hatırlarız içimizdekileri, sakladıklarımızı, o hep kursağımızda kalan sözü. İşte böyle bir süreçte çıktı Karantina Günlerinde ‘Öteki’ Kadınların Edebiyatı fikri. Aslında ben pek bir şey demeyeceğim, en güzelini çağrı metni söyleyecek. Ben sadece şunu eklemek istiyorum; haydi, ‘öteki’ hissettirilen tüm kadınlar kocaman harflerle yazalım; Biz de varız!
Dijital platformda yayınlanacak Karantina Günlerinde ‘Öteki’ Kadınların Edebiyatı çağrı metni ise şöyle;
“Merhaba içinden taşan sözcüklere yuva arayanlar,
Bireysel kaygılarımız dışında, sarsıcı günlerin karmaşasına düştük son zamanlarda. Gelecek hayalleriyle envaiçeşit endişenin yerini yaşamak arzusu, sevdiklerini yitirme korkusu aldı. Bir de geriye dönüp bakınca; ertelediklerimizin sesini, içimizden sürekli yükselse dahi duymadığımızı, geride durmamızı isteyen hayatı dinlediğimizi fark ettik. Ve işte bu farkındalık çok güzel bir şey hatırlattı bize; sesimizi ve kalemimizi.
Herkesin içindekileri döktüğü karantina günlerinde, “öteki” kadınlar olarak yine hayatın biraz dışındayız. Oysa ne çok birikmiş sözümüz var, yıllardır görünmez kılınma çabasına inat!
Bir kadın olarak nasıl görünmemiz gerektiğinden kime aşık olmamız gerektiğine, nerede, nasıl, kiminle yaşamamız gerektiğinden nasıl düşünüp, ne hissedeceğimize kadar bizim adımıza karar veren ve konuşan herkes için dinleme zamanı geldi de geçiyor. Artık biz konuşuyoruz, anlatıyoruz, yazıyoruz.
Ayrımcılığa uğratılan, “öteki” hissettirilen tüm kadınlar, haydi gelin dökelim eteğimizdeki taşları. Hayata karış derken görünmez olmamızı isteyenlere, kadın olarak verdiğimiz mücadelenin iki kat zorlaştığını yok sayanlara, bizi bizsiz savunmaya çalışanlara, edebiyat dünyasına adımızı yazmayanlara ya da ötede oynayıp yazmamızı isteyenlere kalemimizin gücüyle cevap verelim. Öykü yazalım, deneme yazalım, içimizden geldiği gibi yazalım. Bu süreçte hissettiklerimizi, yaptıklarımızı, içimizden geçenleri yazalım. Yazdıklarımızı bir araya getirelim. Karantina günlerinden bugüne ve geleceğe izimizi bırakalım: Farklı etnik kimliklerde kadınlar vardır! Trans kadınlar vardır! Mülteci kadınlar vardır! Lezbiyenler vardır! Engelli kadınlar vardır!
Öykülerimizi, düşüncelerimizi, şiirlerimizi, içimizden geçen her şeyi, kısacası sözümüzü, [email protected] adresinde biriktirmeye hemen başlayalım;
karantinagunlerindeotekikadinlarinedebiyati.wordpress.com
adresinden başlayarak her yerde yayınlayalım, beraber üretelim, beraber okuyalım.
karantinagunlerindeotekikadinlarinedebiyati.wordpress.com adresinden başlayarak her yerde yayınlayalım, beraber üretelim, beraber okuyalım.
Meral Sözen-EEEH Dergi Editörü/Zozan Çetin-Gaia Dergi Yazarı