Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeKış geliyor: Mevsim geçişlerinde yenilenmek için çözümler

Kış geliyor: Mevsim geçişlerinde yenilenmek için çözümler

-

Kadın ve doğa birbirinin aynısıdır. Kadınlar gibi doğa da rutin olarak yenilenir. Mevsim geçişlerinde ise doğa bize birçok koruyucu ürün sunar. Yaz ayı da kışa hazırlık için doğanın zenginliğinin en büyük göstergesidir.

Doğadaki birçok canlı, kışın çetin geçeceğini bildiği için yaz boyu çalışıp kışlık gıdalarını hazırlar ve kışı sağ salim geçirmeyi hedefler. Yaz ayında ve bahar ayında doğa da hayvanlar da uyanık, canlı ve hareketlidir. Bu mevsimlerde hiçbir canlının kışın olduğu gibi (kış uykusu), yaz veya bahar uykusuna yattığını görmeyiz. Ben de sizlere verimli, canlı olan yazın son ayında ve bahar boyunca kışa dertsiz, tasasız, sağlıklı nasıl hazırlanabileceğimizi anlatacağım.

Sağlık açısından en önemli unsur tedavi olmaktansa tedavi edilecek hastalığı önlemektir yani koruyucu hekimliktir. Bu da öncelikli olarak bağışıklık (immün) sistemi sayesinde gerçekleşebilir. İmmün sistemini güçlendirmek özellikle sıcak mevsimden soğuk bir döneme geçerken oldukça önem taşımakta. Çünkü vücudumuz soğuk mevsimde daha fazla direnç göstermektedir.

İmmün (bağışıklık) sistem nedir?

Bağışıklık sistemi “mikrop” diye tanımlanan, vücudumuzda enfeksiyona yol açan virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı kişiyi koruyan, savunma sistemimizdir. Bağışıklık sistemi hücreler ve organlar-dokulardan oluşur. Bu hücreler; nötrofil, monosit, lenfosit, dendritik hücre olarak adlandırılır. Organ-dokular; lenf bezleri, timus bezi, kemik iliği, dalak, lenf sistemi, barsak-solunum sistemi ve derideki lenfoid yapılar olarak sayılabilir. Bağışıklık sistemini oluşturan bu hücre ve organlar birlikte muhteşem bir işbirliği içinde çalışmaktadırlar.

Bağışıklık (İmmün) sisteminin çalışma mekanizması

İmmün sistemi 2 çeşit çalışma mekanizmasına sahiptir

1. Doğal bağışıklık sistemi (doğal direnç): Enfeksiyonlara yol açan mikropları, vücuda ilk girişte karşılayıp tanıyan ve daha sonra ortadan kaldırmak için çalışan, doğal olarak organizmada hazır bulunan bağışıklık sistemidir. 

2. Edinsel bağışıklık sistemi (kazanılmış direnç): Bu sistem, vücuda zarar veren bir mikropla karşılaşmayı takiben, günlerle belirtilen bir hazırlık süresi sonucunda harekete geçer.

Doğal ve edinsel bağışıklık sistemi ayrı ayrı olarak ele alınsa da, karşılıklı etkileşim içinde, işbirliği ile vücudumuzu zarar veren etkenlere karşı korumaktadırlar.

İmmün sistemin serüveni

Ceninin ve hatta doğumdan sonra belli bir süre yavrunun bağışıklık sistemi ile anneninki eşgüdümlü gider. O nedenle cenin ve bebek anne antikorları ile korunur. Korunma işlemi anne rahminde bebeğin eşi olan plesanta ile sağlandıktan sonra bebeklik döneminde de anne sütü ile sağlanır. Zamanla anne sütü, ışık, hava ve su ile temas eden bebeğin kendi savunma sistemi yani bağışıklık sistemi gelişir. Aslında bağışıklık sistemi ile insanın öz savunma sistemi eşgüdümlü ilerler. Bu iki savunma da yaşamdaki tehlikelere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemi de tıpkı insanın öz savunmasını yapmak için uyguladığı teknikler gibi ebediyen aynı şekilde ilerlemez. Psikolojik ve fizyolojik travmalarla, sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı ile düşüş gösterirken yaşlanmanın doğası gereği de bağışıklıkta yavaşlamalar görülür. Bir yandan genel olarak tüm organ sistemlerinde hastalıklar oluşabilir, diğer yandan ise immün sisteminin kendisinde bile fizyolojik problemler oluşabilir ki bu tip hastalıklar başta kanser sebeplerindendir.

İmmün sistemini zayıflatan faktörler

Doğal faktörlerden biri olan yaşlanma süreci immün sistemi zayıflatır. Bunun dışında aşağıdaki sebeplerden dolayı da immün sistemi ve vücut zayıflayıp hastalanma süreci kolaylaşabilir.

  • Işık yetersizliği
  • Temiz hava yoksunluğu
  • Yeterli ve sağlıklı su tüketmemek
  • Uzun ve kronik bir hastalık dönemi geçirmek
  • Kemoterapi görmek
  • Organ nakli ve İmmün (bağışıklık) sistemi baskılayıcı ilaç tüketmek
  • Düzenli nikotin, alkol, uyuşturucu ve uyarıcı tüketimi
  • Aşırı soğuğa maruz kalma, üşüme
  • Yetersiz beslenme, dolayısıyla vitamin, mineral ve esansiyel elementlerin eksikliği
  • Ekolojik talan ve kıyım
  • Işın ve radyasyona maruz kalma
  • Psikolojik faktörler
  • Sürekli stres durumu
  • Yetersiz uyku
  • Yetersiz hareket

İmmün sistemini güçlendirici önlemler ve tarifler

Güçlü bir immün sistem sayesinde hastalıklara karşı korunur canlı ve dirençli oluruz. Bu sayede mevcut hastalıkların tedavisi ve daha kısa bir nekahet dönemi için de immün sisteminin güçlenmesi önemlidir.

Sağlıklı bir yaşam için gerekli faktörlerin doğal tıp felsefesinin de başında yer alan temiz hava, su, toprak ve ışık ile beraber düzenli hareket de immün sistem güçlülüğü için şarttır.

Sağlıklı beslenme ile de immün sistemini güçlendirmek mümkündür. Bunu yapabilmek için yeterli protein-yağ-karbonhidrat ve vitamin alımının sağlanması oldukça önemlidir. Demir- çinko- selenyum- magnezyum ve kalsiyum gibi gerekli minerallerin ve tuzların yeterli alınması vücudun savunma sürecinde çok önemlidir.

Şu mevsim için tüketilecek ve bağışıklığı güçlendirecek en değerli gıdalar: İncir, elma, üzüm, çiğ üzüm koruğu, kabuklu şeftali, semiz otu, sumak, biber, ısırgan otu, zeytin ve zeytin yağı. Tabii bunların yanında probiyotik almayı da unutmamak gerekir. Başlıca probiyotik alabileceğiniz gıdalar; turşu mayalı badem sütü, Doğal ev yapımı şarap ve bira (1 bardağı geçmemsi tavsiye edilir) ve benzeri.

Yeterli uyuyup ve stresten uzak durmak da immün sistemin güçlenmesi için gereklidir.

İmmün sistemi güçlendirici tarif

Besin Değerleri Tablosu

  • Potasyum, Fosfor, Kalsiyum
  • B1 (tiyamin)B2 (G vitamini, riboflavin)
  • B5 (Pantotenik asit)
  • B6 (Pridoksin, Pridoksamin)
  • C (Askorbik asit)
  • E Vitaminleri
  • Pektin
  • Lif
  • Badem Sütü- Mürdüm Eriği- Kırmızı Elma
  • 150 ml Badem Sütü
  • 1 ortalama 120 gr küçük kırmızı elma
  • 25 gr Mürdüm eriği orta boy

Badem Sütü Tarifi

Malzemeler:

  • 1 bardak çiğ badem

  • 3,5 bardak su

Yapılışı

Bademleri 8 saat suda bekletin.
Sudan çıkardığınız bademleri durulayın ve 250 ml. su ile birlikte bir dakika boyunca blenderdan geçirin. 
500 ml. daha su ekleyin ve 1 dakika kadar daha blenderdan geçirin.
 Sütü ince bir kevgir ya da tülbentten geçirin.


Malzemelerin suyunu Cold Press makine ile yapmanız besinlerin kalitesini korumanızı sağlayacaktır. 
Cold press makineniz yoksa blender da bu işlemi yapabilirsiniz.


Bütün malzemeleri Cold Press makinenizden geçirip soğuk olarak tüketiniz Cold Press makineniz yoksa meyvelerinizi sıktıktan sonra iyice karıştırıp soğuk tüketiniz.

Pektin gibi kompleks karbonhidratlar daha yavaş absorbe olurlar, kana daha tutarlı ve sürekli şeker salımı sağlanır. Bu da kan şekeri düzeylerinin dengede olmasına sebep olur. Pektin aynı zaman da kalp hastalıklarına ve tansiyona karşı koruyucudur. Soğuk algınlığına engel olur ve ödem attırıcıdır.

Kaynak

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Sergen Sucu
Sergen Sucu
Diyarbakırlıyım. Savaşın içine doğmuş, barış ve doğa için çırpınan selden bir damlayım. Susuz bir yaşam olmaz. Sağlığın, enerjinin, özgürlüğün yolu da sudan geçer. Suyun metalaştırılmasına karşı ve sağlıklı, temiz, içilebilir, ücretsiz suyun toplumlaşması için Türkiye’deki ve dünyadaki mücadele kanallarında bulundum. 2009 yılından beri Doğal Tıp üzerine çalışıyorum. Doğadan geldik ve yaşamsal ne varsa hepsi doğayla ilişkilenmek zorunda. Bunun için sağlıkta ve evrende öz yönetim modelli bir yaşamı kurmak isteyenlerle doğadan bir güleç parça olarak çalışıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol