26 Ağustos’ta Kosta Rika’dan özgürlük sesleri başlığıyla da değinilen Kosta Rika’daki hayvanat bahçelerinin kapanmasıyla ilgili haberlerden sonra Tico Times’ta 29 Ağustos tarihli, Hayır, Kosta Rika hayvanat bahçelerini kapatmıyor başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda, 2013’ün Temmuz ayında, o zamanın Çevre Bakanı Rene Castro’nun kentlerde yer alan iki hayvanat bahçesinin kapatılması için girişimlerde bulunulacağı şeklindeki açıklaması yer alıyor.
“Kafesler ve yapay hayattan kurtararak hayvanları biyoçeşitliliğe katmayı planlamaktayız. Biyoçeşitliliği artırmak için doğal birçok botanik park yapmayı hedefliyoruz. Hayvanların tutsak edilmesini ya da onları kurtarmak haricinde bir sebeple parmaklıklar ardına konulmalarını istemiyoruz.”
Bakanlığın hazırladığı yol haritasına göre, Mayıs 2014’te iki hayvanat bahçesinin de kapanmış olması gerekiyordu. Buralarda bulunan hayvanlar da, bir jaguar ve Afrika aslanı da dahil, ülkenin farklı bölgelerindeki hayvan kurtarma merkezlerine yollanacaktı.
Ardından Bakan Castro, 2013 Ağustos’unda Tico Times’a verdiği bir demeçte, bu icraatı genişleterek, Kosta Rika’daki bütün hayvanları özgürlüklerine kavuşturmayı planladığını söyledi. “Bu hemen olacak bir iş değil, ancak umut ediyoruz ki eninde sonunda, ülkenin hiçbir yerinde kafeslerde herhangi bir hayvan kalmayacak.”
Ancak maalesef bu vaatler yalnızca birer hayal olarak kaldı, çünkü bahsi geçen hayvanat bahçelerinin işletmecisi FUNDAZOO, hükûmetle yapmış oldukları anlaşmanın ihlalini öne sürerek dava açtı ve kazandı. Böylece önümüzdeki 10 yıllık süre boyunca hayvanat bahçelerini işletme hakkı elde etti.
Üstüne üstlük, FUNDAZOO hiçbir şekilde hayvanat bahçelerinin kapanmayacağından o kadar emin görünüyor ki, yakın zamanda şehir merkezinin hemen yakınındaki Barrio Amón’da bulunan Simón Bolívar Hayvanat Bahçesi’nde yeni düzenlemeler yapmaya başladı. Bu düzenlemelerin diğer bir amacı, kısmen de olsa kafeslerle ilgili alınan eleştirilere cevap vermek olabilir.
Ayrıca geçen sene mahkemeyi kaybeden Çevre Bakanlığı, temyiz talebinde bulunacağını açıklamıştı, ancak FUNDAZOO’nun temsilcisi Eduardo Bolaños onlara böyle bir bilgi gelmediği yönünde açıklama yaparak bu yöndeki iddiaları da ortadan kaldırmış oldu.
Geçtiğimiz sene Castro’nun yerine atanan Edgar Gutiérrez, Tico Times’a verdiği bir röportajda hayvanlarla ilgili yasalar bulunduğunu ancak kimsenin bunları uygulamadığını vurgulayarak bu konuda çalışmalar yapacaklarını söyledi. Hayvanat bahçelerinin de bu çalışmalardan paylarını alacaklarını ileten Gutiérrez, bu yerlerde bulunan hayvanlar öldükten sonra yerine yenilerinin getirilmesini yasaklayacaklarını duyurdu. Ancak Kosta Rikalı muhabir Jill Louise Replogle ile konuşmalarımızda yeni Çevre Bakanı’nın bu olaya çok fazla optimistik yaklaştığını ve tamir tadilat için oldukça büyük meblağlar ödeyen hayvanat bahçelerinin kapatılacağını sanmadığını söyledi.
Böylece sonuç olarak, Kosta Rika 2024’e kadar yasal zorunluluklardan dolayı hayvanat bahçelerini kapatamıyor, ancak önümüzdeki yıllar içerisinde bu yönde adımlar atılacağı üzerine inancım yüksek. Bu bilincin, ülkemize ve tüm dünyaya yayılması dileğiyle.