Ana SayfaGüncelAlıntıKuğulu Park’taki budama bilimsel mi, hatalı mı, yoksa katliam mı?

Kuğulu Park’taki budama bilimsel mi, hatalı mı, yoksa katliam mı?

-

Geçtiğimiz hafta Çankaya Belediyesi ekipleri tarafından Kuğulu Park içerisinde gerçekleştirilen ve çok sayıda meslek odası ile yurttaşların tepkisini çeken ağaç budama ve kesme çalışmalarının ardından Ankaralılar doğru bilgiye ulaşma konusunda hala güçlük yaşıyor.

7 ağacın tamamen kesildiği, 48 ağacın ise ‘derin budama’ şeklinde adlandırılan bir yöntemle budandığı çalışma, çok sayıda basın kuruluşunun yanısıra Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası gibi meslek örgütleri tarafından ‘Ağaç Katliamı’ olarak nitelenirken, konu hakkında bilimsel olarak dolaylı yoldan ilgili meslek örgütlerinin dışında, doğrudan alakalı olan Ziraat Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası veya üniversitelerin ziraat, botanik ana bilim dalı yetkilileri gibi birincil uzmanlardan herhangi bir yönde tatmin edici cevaplar henüz alınamamış durumda.

Belediye’nin Gerekçesi “Tehlike oluşturuyordu”

Çankaya Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde yaşanan şiddetli yağış sırasında parkta bulunan ağaçlara yıldırım düşmesi sonucunda 3 kişinin yaralanması ile sonuçlanan olay sonrasında bir inceleme başlatıldı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen çalışma sonucunda Belediye’ye verilen bilgi ise, 7 ağacın biyolojik ömrünü tamamladığı, geri kalan çok sayıda ağaçta ise gençleştirme çalışması yapılmasının gerektiği yönünde oldu.

Yine Belediye’den alınan bilgilere göre budama ve kesim işlemleri, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Kararı ile Ankara Orman İşletme Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirildi ve “Bizim uzmanlarımız ve Üniversitenin Öğretim Üyelerinin birlikte gerçekleştirdiği çalışmada 7 ağacın kurumuş ve insan üzerine düşme tehlikesi olduğuna karar verildi. Gerekli izinler çıkınca da budama işlemleri yapıldı. Biyolojik ömrünü tamamlayan 7 ağaç kesildi. Yerlerine aynı türden ağaçlar dikilecek.” açıklaması yapıldı.
Açıklamada ayrıca, yapılan budamanın standart budama yerine ‘Derin Budama’ yöntemiyle gerçekleştirildiği, bunun sebebinin ise ağaçlarda gençleştirme çalışması gerçekleştirmek olduğu bilgisi paylaşıldı.

Konunun Gerçek Uzmanlarından İnceleme Sonucu Bekleniyor

Budama ve kesim işlemlerinin hemen ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası, yapılan çalışmayı ‘Ağaç Katliamı’ olarak nitelerken, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, “Burada tamamen cehalet, yanlış bir budama söz konusu. Böyle bir işin başında uzman olmalı, ekipleri yönlendirmeli. Ekip de uzman olmalı. Belediyenin bir art niyetinin olduğunu düşünmüyorum ama yapılan uygulama yanlış. Bu kadar rahat davranılmamalıydı. Belediye de budamayı yapanların azizliğine uğramış.” açıklamasında bulundu.

Belediye ile birlikte parktaki ağaçlar üzerinde inceleme yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Mehmet Emin Barış’tan ise “Ağaçların hiçbirinin kesilmesinden çok, risk yaratan ağaçların, riskli bölümlerinin ağırlığını giderecek şekilde budanabileceğini söylemiştik sadece. Kuruyan ağaçları da kesmeyin demiştik. Çünkü biz onları, orada nasıl değerlendirebileceğimize yönelik rapor hazırlayacaktık” şeklinde bir açıklama geldi.

Tüm bu açıklamalar Ankaralıların kafasını karıştırmaya devam ederken, konunun direkt muhatapları olan Ziraat Mühendisleri ile Orman Mühendisleri meslek odaları ve örgütlerinden henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak halihazırda bir çalışma yürütüldüğü ve tamamlandığında kamuoyuyla da paylaşılacağı bilgisine ulaşıldı.

Peki Nedir Bu “Derin Budama”?

Özellikle yaşlı ağaçlarda ağacın sürgün gelişmesini devam ettirebilmesi amacıyla kalın dal kesimleri yaparak gençleştirme budaması yapılması gerekiyor. Bu işlem badem, kiraz, erik, kayısı, şeftali ve vişne gibi meyve veren ağaçlarda kurumaya sebep olmamak amacıyla daha genç ve ince dalları kesilerek gerçekleştirilirken, turunçgiller, zetin, elma, ayva ve armut gibi meyve veren ağaçlar ile kavak, meşe ve çınar gibi diğer ağaç türlerinde kalın dalların kesilmesi ile başarıyla uygulanabiliyor.
‘Derin Budama’ denilen bu yöntem ile gerçekleştirilen gençleştirme çalışmalarının sonucunda ise, verimi düşen ağaçlardaki sürgün gelişimi ve filizlenme faaliyetleri artarken, ağaçların dal gelişiminin de kontrol altında gerçekleşmesi sağlanabiliyor.

Benzer çalışmalar ise geçtiğimiz yıllarda Ankara’nın Ayrancı ve Gaziosmanpaşa Semtlerinde yer alan ağaçların yanısıra, Ege ve Akdeniz’de yer alan yer alan Marmaris, Bodrum gibi bölgelerdeki okaliptüs ve benzeri ağaçlarda uygulanmıştı.

2015 yılında Marmaris’te Gerçekleştirilen Derin Budama Çalışması

Alıntı: İnadına Haber – 10 Aralık 2017 Pazar

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol